08:19 / 04.12.2020.

Autor: I.Z./Studio 4/IMS/HRT

Bogović Dijaković: Stanje je trenutačno teško, ali će proći

-

-

Foto: - / -

Bogović Dijaković rekla je kako je teško prihvatiti da stvari nemamo pod kontrolom, ali možemo kontrolirati kako ćemo se ponašati prema tim stvarima.
Klinička psihologinja, KBC Sestre milosrdnice, iz Klinike za psihijatriju i docentica na Odjelu za psihologiju Hrvatskoga katoličkog sveučilišta, prof. dr. sc. Anamarija Bogović Dijaković, kazala je u emisiji "Studio 4" kako se u situacijama koje nas frustriraju mogu javiti različite emocije. Dodala je kako su to najčešće strah, ljutnja, zabrinutost, tuga i tjeskoba, ali mogu se javiti i promjene na tjelesnom planu ponašanja.

➡️ Sve o koronavirusu ➡️ Modernino cjepivo pruža imunitet najmanje tri mjeseca ➡️ S COVID redarima u kontroli

Naglasila je kako se mogu javiti čak i pozitivne emocije - osjećaj bliskosti s pojedinom osobom ili ponos na zdravstvene djelatnike. Bogović Dijaković rekla je kako je tjeskoba ili anksioznost stanje nesigurnosti, napetosti i bojaznosti koje je praćeno aktivacijom autonomnoga živčanog sustava, pa često uz tjeskobu ide ubrzano lupanje srca, otežano disanje, znojenje dlanova i slično.

"Tjeskoba može imati i pozitivne učinke"

Istaknula je kako je tjeskoba ili anksioznost normalna emocija koju svakodnevno doživljavamo kroz svakodnevne aktivnosti. Poručila je kako je ona zapravo i dobra jer nas čini opreznima te ima motivacijsku i adaptacijsku funkciju i možemo je kontrolirati.

- Problem je kad ona postane patološka i kad je više ne možemo kontrolirati, odnosno kada se ona javlja i dugo nakon što je opasnost prestala i još dugo traje, te kada se javlja mimo opasnosti i kad remeti naše funkcioniranje, dodala je klinička psihologinja.

Prof. dr. sc. Anamarija Bogović Dijaković kazala je da tjeskobu ne možemo nikako izbjeći, ali kao što brinemo o svojem tjelesnom zdravlju, možemo očuvati i svoje mentalno zdravlje, te je prihvatiti kao normalan dio života.

"U pandemiji se treba usmjeriti na pozitivne stvari"

Dodala je kako se u ovoj situaciji u kojoj se nalazimo s pandemijom koronavirusne bolesti, možemo usmjeriti na one stvari koje možemo kontrolirati, činiti dobre stvari za sebe, raditi stvari koje nas opuštaju i vesele.

Naglasila je kako način razmišljanja može utjecati i na emocije. Bogović Dijaković rekla je kako je teško prihvatiti da stvari nemamo pod kontrolom, ali možemo kontrolirati kako ćemo se mi ponašati prema tim stvarima, pa tako i u ovoj pandemiji.

- Ono što možemo napraviti je da čuvamo sebe i bližnje - da nosimo maske, održavamo socijalnu distancu, te na taj način postoji kontrola. Ako se i razbolimo, znamo da smo napravili sve da do toga i ne dođe, kazala je.

Naglasila je, kada je tjeskoba velika, uvijek se treba posavjetovati s liječnikom.

- Istraživanja pokazuju da dugotrajna izloženost frustraciji rezultira afektivnim poremećajima, anksioznim, te psihosomatskim poremećajima. To sve ovisi o našoj predispoziciji o našim prijašnjim iskustvima, našim načinima suočavanja sa životom do sada, te socijalnoj podršci, poručila je. 

Bogović Dijaković  naglasila je kako se tjeskoba povećava ako smo stalno usmjereni na negativne vijesti, a dodala je kako je socijalna podrška vrlo bitna. Poručila je kako se trenutačno nalazimo u teškom stanju, ali ono će proći, te se treba usmjeriti na pozitivne stvari.

Cijeli razgovor pogledajte u nastavku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!