Bokanjani se napokon mogu priključiti na kanalizacijsku mrežu

17.08.2023.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/HRT

Počelo je priključivanje odvoda privatnih kuća na kanalizacijsku mrežu na Bokanjcu. Zadarsko naselje koje čini više od 1500 domaćinstava, napokon se može priključiti na mrežu, nakon dvije i pol godine kopanja. Uz sam priključak koji stoji oko 80 eura treba izdvojiti još oko tisuću eura za prokop do kućnog praga. Od predaje zahtjeva domaćinstva se priključuju na kanalizacijsku mrežu u roku od 2 tjedna.

U Zadru tijekom biblijskog potopa prije šest godina najviše je stradao upravo Bokanjac. Gospodin Šime Dunatov i dan-danas ne spava mirno kad pada obilnija kiša.


- Jedva čekamo, jer ja ne spavam noću kad je velika kiša. Onda se dižem gledati je li ulica poplavila, govori Šime.


Napokon je dočekao postavljanje cijevi za kanalizaciju i oborinske vode i do njegove kuće. 


- Sad u ovom momentu je najpotrebnije da se ljudi obrate u Odvodnju, na našoj stranici je dostupan priključak, zahtjev za priključak za komunalnu vodnu građevinu, priča Grgo Peronja, direktor zadarske Odvodnje.


Za priključivanje kuća na kanalizacijsku mrežu vlada velik interes. Telefoni u zadarskoj Odvodnji neprestano zvone. Što ne iznenađuje, s obzirom na to koje su probleme imali dosad.


- Najveći problem je ovdje bio potreba za crpljenje septičkih jama. Što opet s druge strane ograničava mogućnost obrta, npr. frizerski salon, praonica vozila. Takvo nešto je bilo jako teško na septičkim jamama i iznajmljivanje apartmana. Znate da imate kuću s nekoliko apartmana, goste, a vi morate prazniti jamu. S obzirom da je ovo slivno područje velikih voda i tu je relativno blizu naše rezervno vodocrpilište Bokanjačko oko, bilo je potrebno zaštititi i zgrade i kompletnu četvrt. Ali i vodocrpilište zbog zagađenja iz septičkih jama, ističe Peronja.


Iako se po metru kopanja plaća oko sto eura, odnosno Bokanjani će u prosjeku morati izdvojiti oko 1000 eura, ne žale se.


- Već smo se prijavili, bili smo žurni u ponedjeljak.

- Presretni smo, jedva čekamo, govore mještani. 


Inače, do prije deset godina samo oko 65 posto grada bilo je pokriveno kanalizacijskom mrežom, sada je već oko 85 posto.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!