11:44 / 11.06.2020.

Autor: Nataša Ledić Grgurić/Podnevni dnevnik/IMS/HRT

Bolest koja ne boli i teško se otkriva

-

-

Foto: - / -

Povišena masnoća, krvni tlak i dijabetes rizik su za obolijevanje od nealkoholne masne jetre, bolesti koja neliječena može uzrokovati cirozu i karcinomu jetre.
U Hrvatskoj od posljedica bolesti jetre godišnje umire oko tisuću i pol ljudi. U povodu obilježavanja Svjetskog dana nealkoholne masne bolesti jetre, Hrvatsko društvo „Hepatos" organiziralo je na zagrebačkom Europskom trgu pregled građana. Nealkoholna masna bolest jetre najbrže je rastuća bolest probavnog sustava, koja nastaje kao posljedica nepravilne prehrane i manjka fizičke aktivnosti.

Bolest koja ne boli i teško se otkriva. S modernima načinom života sve više ljudi obolijeva od nje.

Povišena masnoća, krvni tlak i dijabetes rizik su za obolijevanje od nealkoholne masne jetre, bolesti koja neliječena može uzrokovati cirozu i karcinomu jetre.

- Nama više nije problem alkohol, nije nam problem hepatitis B i C,  nego nam je upravo problem nealkoholna masna bolest jetre od koje kažu da boluje čak 30 posto populacije - kaže doc. dr. sc. Ivana Mikolašević, gastroenterologinja, KB Merkur.

Svaki treći-četvrti čovjek ima masnu jetru, većina to i ne zna. Ana Višić nije sumnjala da s njezinom jetrom nešto nije u redu. Sve do slučajnog ultrazvučnog pregleda i dijagnoze masne jetre. Uz savjete liječnika, danas je dobro. Uz malu promjenu prehrane i kretanje, nalazi su sada, kaže, srećom u redu.

30 minuta aerobne aktivnosti dnevno - ne teretana nego brzo hodanje, trčanje bicikl od izuzetne su važnosti kao i liječenje povišenog krvnog tlaka, šećerne bolesti, povišenih masnoća u krvi...

Pregled traje samo pet minuta i spašava život. Zato hrvatsko društvo Hepatos organizira preglede u mobilnoj klinici.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!