20:56 / 06.05.2019.

Autor: HRT

"Bolest nije kraj, nego početak novog života"

-

-

Foto: - / -

Godišnje u Hrvatskoj umre od raka dojke oko 900 žena ili 3 dnevno, a svaki treći dan umre neka žena od raka vrata maternice. Prevencija i pravovremena dijagnoza, ključne su u spašavanju života.
Godišnje u Hrvatskoj umre od raka dojke oko 900 žena ili 3 dnevno, a svaki treći dan umre neka žena od raka vrata maternice. Prevencija i pravovremena dijagnoza, ključne su u spašavanju života.

Povodom "Lila tjedna“ u emisiji Tema dana gostovale su Višnja Matković, voditeljica Odjela kemoradio terapije ZZGO KBC Zagreb i Ivana Kalogjera predsjednica udruge Nismo same.

Kalogjera je rekla kako poziva sve žene da se odazovu preventivnim pregledima, zato što se zna da je HPV u 99 posto slučajeva uzročnik raka vrata maternica, ali ako se otkrije na vrijeme, ne mora dovesti do bolesti koja godišnje uzme 119 života.

Matković naglašava kako joj nije jasno zašto još uvijek stotinjak žena izgubi život zbog raka vrata maternice s obzirom da su domovi zdravlja i bolnice dostupni ženama za preglede.

- To je preventabilna bolest gdje prevencijom možemo napraviti puno  zato što se ona može povezati s virusnom infekcijom, a danas imamo i cjepivo protiv tog virusa te ja šteta da ne preveniramo tu bolest s obzirom na sve te spoznaje i mogućnosti, naglašava Matković.

Matković je rekla kako mi još uvijek kaskamo za svijetom glede rezultata liječenja tumora. Naši rezultati su lošiji za 10-20 posto i upravo je stoga pokrenuta akcija da se napravi program kako bi se poboljšao program borbe protiv ove zloćudne bolesti.

- Lijekovi su nam dostupni kao i u EU, ali je očito problem u prevenciji, rekla je.
Što se tiče prevencije, Hrvatska je na predzadnjem mjestu u EU.

- Ljudi imaju strah od bolesti i pitaju se što ako mi se otkrije. Ja govorim kako je to dobro. Dobro je da se otkrije bolest u ranoj fazi. Treba ići liječniku, rekla je Kalogjera.

Udruga "Nismo same" omogućava da žene oboljele od raka dođu besplatno do tretmana i terapija.

- U zadnjih godinu dana, koliko postojimo, 144 žene su koristile našu uslugu. Žene često taje svoju bolest i nemaju podršku svoje obitelji i nemaju mogućnost pokriti troškove svog prijevoza do bolnice, rekla je Kalogjera i dodala da je upravo stoga udruga pokrenula takvu akciju da se pomogne ženama.

Kalogjera poručuje - Bolest nije kraj, nego početak novog života.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!