07:33 / 16.05.2019.

Autor: M.Š./HRT

Bolja situacija s vodostajima

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Sve su kuće obranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća je nastavljeno.
Vodostaji rijeka diljem Hrvatske i dalje su visoki, no stanje se polako smiruje. Na poplavljenim područjima noć je prošla radno, potvrdio je jutros generalni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Obranjene su sve linije.

Najveći vodeni val Unom u srijedu navečer prošao je kroz Hrvatsku Kostajnicu pa je od ponoći vodostaj u padu i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. Nakon tjedan dana Kostajničani su ponovno proveli mirnu noć. Sve su kuće obranjene, a ispumpavanje vode iz dvorišta i podruma obiteljskih kuća je nastavljeno.Tijekom noći vodostaj je pao za tridesetak centimetara i u četvrtak ujutro u 7 sati iznosio je 437 centimetara. Tako su dosadašnje izvanredno stanje ponovno zamijenile izvanredne mjere obrane od poplava. Iz Komunalca upozoravaju da je voda iz izvora Pašina vrela još zamućena pa pozivaju građane koji upotrebljavaju vodu iz gradskog vodovoda da je i dalje prokuhavaju.

Sava raste, ali više ne prijeti Jasenovcu

I vodostaj Kupe i Save na sisačkom području usporio je rast, ali su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Zahvaljujući prestanku oborina, nema neposredne opasnosti od poplava na sisačkom području. Iako je vodostaj Save kod Jasenovca niži od prošlogodišnjega za gotovo metar, nasip se na svim kritičnim točkama ojačava vrećama s pijeskom. Od jutros se u selu Uštici radi punom parom. Podižu se zečji nasipi i brane prve kuće. Selo Mlaka od sinoć je otok. Vrhunac vodenoga vala za vikend im stiže iz Karlovca. Nitko mu se ne raduje, ali sve će ga službe na terenu spremno dočekati.Rijeka Kupa na sisačkom području u laganom je porastu. Vodostaj na mjernoj postaji Farkašić bi prema prognozama mogao narasti još 10-ak centimetara, ali to ne bi trebalo ugroziti kuće u Starom Brodu, Letovaniću i Žažini. Naime, nekoliko kuća u Starom Brodu i Brkiševni prometno je odsječeno, a u takozvanom vikend-naselju Žažina, koje je u nebranjenom području, voda je došla do prvih kuća, no zasad nema dojava da je u koju i prodrla.U Karlovačkoj županiji šteta uzrokovana poplavom mala, voda ispravna

U Karlovačkoj županiji za promet je zatvorena još samo državna cesta DC-36 na dionici Koritinja - Blatnica. Zasad nema naznaka da voda nije ispravna za piće, a šteta uzrokovana poplavom nije velika i neće biti proglašeno stanje elementarne nepogode. Načelnik Županijskog stožera civilne zaštite Josip Ribar rekao je da šteta nije velika. U Plaškom je primjerice u šest kuća ušla voda, ali samo u gospodarski dio.Ćorić: Spremna je obrana od vodenog vala, ne očekuju se lanjski vodostaji

Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić je uoči sjednice Vlade izrazio uvjerenje da je na području Karlovca i Hrvatske Kostajnice najgore prošlo. Rekao je da je sad pod pritiskom područje južno od Hrvatske Kostajnice, odnosno Dubice i Jasenovca. Dodao je da su i ondje spremni za obranu te da je zadovoljan postignutim u Hrvatskoj Kostajnici i Karlovcu. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!