Bolnica na Rabu dobila sobu za multisenzornu stimulaciju

01.09.2021.

11:59

Autor: Dnevnik/P.F./HRT

Soba za multisenzornu stimulaciju

Soba za multisenzornu stimulaciju

Foto: HTV / HRT

U povodu 66. obljetnice rada specijalne bolnice za psihijatriju i rehabilitaciju na Rabu otvoren je prostor za tzv. multisenzornu stimulaciju.


Senzorni kabinet bit će vrijedan dodatak terapijskoj ponudi te će omogućiti personalizirano liječenje, čime se povećava kvaliteta skrbi i pacijentima omogućava bolja kvaliteta života. 

- Soba za senzornu terapiju namijenjena je različitim vidovima opuštanja, relaksacije, istraživanja senzornih funkcija, soba u kojoj radi multiprofesionalni interdisciplinarni tim. Radi se s osobama s različitim vrstama neurokognitivnih oštećenja. Međutim, radi se i sa zdravim osobama koje su pod iznimnim stresom, tzv "burnoutom" kojima je potrebno opuštanje, objasnila je dr. med. Vesna Šendola-Jengić, ravnateljica Psihijatrijske bolnice Rab.

Insula je prva psihijatrijska bolnica u Hrvatskoj koja pruža takav inovativni terapijski pristup i sigurno, stimulativno okruženje za učenje, relaksaciju i terapiju. Program će biti na raspolaganju pacijentima bolnice, ali i svim zainteresiranim građanima koji, osobito zbog stresa, žele potražiti novi oblik relaksacije.

Senzornom stimulacijom će se koristiti u sklopu terapijskih programa neurokognitivne rehabilitacije, a tzv. Snoezelen soba služit će za opuštanje prije fizikalne terapije ili drugog terapijskog postupka. Prostor će biti na raspolaganju i djelatnicima bolnice radi opuštanja, smanjenja razine stresa i povećanja radne efikasnosti.

Osim suvremene opreme za senzornu sobu, djelatnici bolnice s bogatim pedagoško-didaktičkim znanjem razvili su i mnoge didaktičke igre kojima će se koristiti u svakidašnjem radu kako bi pridonijeti kvaliteti liječenja, ističe se u priopćenju Primorsko-goranske županije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!