Beroš: Ne mogu shvatiti što se događa u KB "Sveti Duh"

19.06.2023.

18:19

Autor: HRT/Hina/V.G.

KB "Sveti Duh"

KB "Sveti Duh"

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Ministar zdravstva Vili Beroš u ponedjeljak je na Fakultetu za dentalnu medicinu u Osijeku najavio početak prvog ciklusa specijalističkog usavršavanja prvostupnika sestrinstva u djelatnosti hitne medicine vrijedan 13,2 milijuna eura osiguranih iz Nacionalnog plana oporavka i otpornosti.

Beroš je na konferenciji za novinare projekt ocijenio kao jednu od reformskih mjera sveobuhvatne reforme zdravstvenog sustava koja omogućava stručno napredovanje našim medicinskim sestrama i tehničarima.

- Ovim planom specijalističkog usavršavanja omogućit ćemo da medicinske sestre i tehničari prvostupnici sestrinstva mogu pružiti hitnu medicinsku pomoć pacijentima koji su životno ugroženi i to na mjestu intervencije ili u kolima hitne pomoći sve do smještaja u bolničku zdravstvenu ustanovu. To je od iznimne važnosti, to vam je proces koji je sukladan sa svjetskim stremljenjima u hitnoj medicini, rekao je Beroš.

Najavio je da danas u Osječko-baranjskoj županiji počinje edukacija 30 djelatnika iz pet županijskih zavoda za hitnu medicinu istočne Hrvatske. Plan je ukupno educirati 375 djelatnika iz cijele Hrvatske, u obrazovni proces uključit će se osam sveučilišnih i veleučilišnih institucija, najavio je. Dodao je kako je cilj da svaki od 210 T-2 timova koji su u sklopu javno-zdravstvene službe, ima u svojem sastavu jednog prvostupnika sestrinstva koji je završio specijalističko usavršavanje.

Na novinarski upit hoće li rasti plaće sestrama, ministar Beroš je rekao da na tome stalno rade.

- Vlada je u kontekstu svoje odluke o jednoj širokoobuhvatnoj ponudi u prijelaznom razdoblju, dok novi Zakon o plaćama u javnom sektoru ne profunkcionira, ponudila povišice, odgovorio je Beroš i ponovio da je taj sustav socijalan jer su oni s najmanjim koeficijentima dobili najviše, po 100 eura, oni sa srednjim po 80 eura, a oni koji imaju najviše po 60 eura.

Oni koji imaju najveće koeficijente nisu obuhvaćeni promjenama zakona, no to je prijelazno rješenje, rekao je. Najavio je za rujan nastavak razgovora sa sindikatima o novom povećanju osnovica.

Beroš: Kad se smrt dogodi u bolnici tijekom čekanja na daljnju obradu, to smatram krajnje neprimjerenim


O najnovijem smrtnom slučaju u KB-u "Sveti Duh", Beroš je rekao da nema novih saznanja, ali da sutra zdravstvena inspekcija ponovno dolazi u tu bolnicu.


- Osobno doista ne mogu shvatiti što se tamo događa, međutim vjerujem da će mi inspekcija dati tu informaciju. Mi nismo zaprimili nikakav izvještaj o neželjenom događaju, što bi trebali zaprimiti. Osuđujem takvo postupanje jer ovakvi događaji bacaju ružnu sliku na cijeli zdravstveni sustav. Kada se smrt dogodi u bolnici tijekom čekanja na daljnju obradu, to smatram krajnje neprimjerenim i ovisno o nalazu inspekcije, postupat ćemo dalje, najavio je.


Ivana Portolan Pajić, načelnica Sektora za primarnu zdravstvenu zaštitu i zdravstveni turizam Ministarstva zdravstva i voditeljica ovog projekta, rekla je da je riječ o reformskoj mjeri koja će u tri godine specijalizacije za 375 prvostupnika sestrinstva osigurati potrebne vještine i znanja kako bi mogli samostalno raditi u timovima.


- Radi se o djelatnicima izvanbolničke hitne medicinske pomoći koji će svoje dodatno obrazovanje stjecati ne samo na sastavnicama sveučilišta i veleučilišta, njih ukupno osam, već i u ovlaštenim zdravstvenim ustanovama, zavodima za hitnu medicinu i ovlaštenim bolničkim ustanovama u ukupnom trajanju od godinu dana ili 1600 sati, rekla je Portolan Pajić.


Osječki gradonačelnik Ivan Radić izjavio je da tom medicinskom središtu istočne Hrvatske gravitira oko milijun stanovnika, a pohvalio se da je pri kraju izgradnja hitnog objedinjenog bolničkog prijma vrijednog 22,4 milijuna eura te da su grad i Osječko-baranjska županija dobili premijerovu potporu za izgradnju novog KBC-a, što je stoljetni projekt.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!