11:46 / 02.05.2020.

Autor: Ana Zadro/Dnevnik u podne/IMS/HRT

Bolnice, frizeri, crkve - spremni za "novo normalno"

-

-

Foto: - / -

U Hrvatskoj popuštaju mjere opreza, u skladu s uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.
U Hrvatskoj popuštaju mjere opreza, u skladu s uputama Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu.

Istarska županija i dalje bilježi dobru epidemiološku situaciju. U tijeku su pripreme za puni intenzitet rada pulske bolnice od ponedjeljka. Pozivaju sve koji onamo dolaze da nose masku te da dođu najviše 10 minuta prije svojeg termina.

- Mi u bolničkom informatičkom sustavu imamo upisana imena i prezimena i kontakt brojeve pacijenata čiji su pregledi odgođeni. Bit će pozvani i dobiveni će biti novi termini, poručuje Irena Hrstić, ravnateljica OB Pula.

Svoja vrata danas su otvorile crkve. Dezinfekcija na ulazu je obavezna, a preporučuje se i nošenje maski.

Pripreme za otvaranje od ponedjeljka u punom su jeku i u frizerskim i kozmetičkim salonima. Uvjeti rada bitno drugačiji nego prije epidemije.

Tibor Vidaković, predsjednik Ceha frizera i kozmetičara grada Osijeka, objašnjava kako će to izgledati:

- Obavezna dezinfekcija ruku pri ulasku. Svaki klijent moći će vidjeti obavijesti o nekakvom ponašanju u salonu, od socijalne udaljenosti od minimalno 150 centimetara, do toga da i mi radimo s maskama, da salon dezinficiramo, kao pribor i alat između svake klijentice.

Anamarija Horvat Čabaj iz Osijeka vlasnica je kozmetičkog salona.

- Još uvijek ne smijemo raditi masaže, tako da to nećemo raditi, ali sve ostale tretmane, što se tiče lica, njege, permanetne šminke koju ja trenutno radim, depilacije, to sve možemo, kaže.

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova i dalje radi na repatrijaciji hrvatskih građana koji se žele vratiti u zemlju. Do sada je organiziran povratak njih 1900. Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman kaže kako očekuju peti konvoj od stotinu hrvatskih građana iz Makedonije.

- U Beču, u Ljubljani, uspjeli smo osigurati jedan autobus za 55 hrvatskih državljana, uskoro ćemo još iz talijanskih regija uspjeti repatrirati negdje oko 100 hrvatskih državljana, dodaje.

Svi koji se žele vratiti, rekao je Radman, trebaju se javiti najbližem veleposlanstvu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!