21:36 / 15.04.2018.

Autor: D.M./HRT

Bolnice ne iskorištavaju dovoljno prednosti kliničkih studija

-

-

Foto: - / -

Najviše za to izdvaja Belgija, čak 2,4 milijarde. Slijedi je Danska. Hrvatska ulaže tek 40 milijuna eura godišnje što je, primjerice, četiri puta manje od Slovenije.
Dok nam zdravstvo grca u dugovima od gotovo osam milijardi kuna, propuštamo i prilike koje donose kliničke studije, od kojih bi, prema procjenama, samo bolnice i država godišnje mogle zarađivati 100 milijuna eura. No, najveću korist od njih imali bi pacijenti koji teško dolaze do najnovijih i skupih lijekova koji im mogu spasiti i život.

Istraživanje jednog lijeka u prosjeku traje deset godina, a stoji oko dvije milijarde dolara. Godišnje se u Europi u klinička ispitivanja ulaže više od 16 milijardi eura. Najviše za to izdvaja Belgija, čak 2,4 milijarde. Slijedi je Danska. Hrvatska ulaže tek 40 milijuna eura godišnje što je, primjerice, četiri puta manje od Slovenije.

U KBC-u Rijeka trenutačno se klinički ispituje 49 lijekova. Na tome bolnica godišnje zaradi oko milijun kuna, a dobrobit za pacijente je nemjerljiva. Hrvatske bolnice ne iskorištavaju dovoljno prednosti kliničkih studija. Razlog tome može biti neinformiranost, nekad i nemotiviranost liječnika.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić najavljuje kako će se to u naredna dva mijeseca promijeniti. "Upravo na tome radimo u ministartvu i HALMED-u kako bismo administrativno ubrzali procese da je u studije lakše ulaziti i drugo da su preciznije definirani financijski i drugi odnosi koji izlaze iz tih studija", poručio je ministar.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!