13:56 / 17.01.2019.

Autor: R.I./T.V./HRT

Bolnice pod opsadom: Gripa uzela i petnaestu žrtvu

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: Ruža Ištuk/HRT

Foto: - / HRT

Epidemija gripe sve se više širi. Od komplikacija uzrokovanih tom bolešću preminula je i 15-ta osoba. Bolnice su pretrpane pacijentima, od kojih mnogi imaju tešku upalu pluća. Zbog velikog broja oboljelih nedostaje respiratora i ECMO uređaja.
Epidemija gripe sve se više širi. Od komplikacija uzrokovanih tom bolešću preminula je i 15-ta osoba. Bolnice su pretrpane pacijentima, od kojih mnogi imaju tešku upalu pluća. Zbog velikog broja oboljelih nedostaje respiratora i ECMO uređaja. U zagrebačkoj Klinici za infektivne bolesti izvanredno je stanje.

Dvoje pacijenata u ovoj je klinici preminulo, 17 ih je na aparatima i bori se za život. Medicinski tim je na nogama.

- Radim od jučerašnjeg dana od 7 sati ujutro, cijeli dan, cijelu noć i evo sve do sada i pitanje što će biti još popodne i navečer. I kolegioce isto tako dolaze na poziv, izvanredne smjene se rade, otvarmo još jedan odjel gdje ćemo napraviti neke sobe kao intenzivnu, objašnjava  Anđa Novokmet, glavna sestra Zavoda za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju. Uveli su dodatne smjene.

- Ljudi su umorni već, i sad ovo već duže vrijeme traje, ali još uvijek ustrajemo. Imamo teške bolesnike za koje se borimo, bitan je njihov život, ističe medicinska sestra Đurđica Rožić.

Traži se krevet, ali i aparat više. Ministarstvo je osiguralo 8 respiratora i 3 ECMO uređaja. Pacijenti pristižu iz cijele Hrvatske.

- Ovdje su trenutno svi pacijenti na ecmo uređajima, najmlađi ima 36 godina, najstarija 62. Dakle nisu to stari bolesnici i prethodno su bili relativno dobrog zdravlja. 17 je trenuto mehanički ventilirano zajedno sa ovim pacijentima, kaže doc. dr. sc. Marko Kutleša, Zavod za intenzivnu medicinu i neuroinfektologiju.

Pacijente preuzimaju druge bolnice, ali i šalju na ispomoć svoje specijalizante. Oboljelih je sve više.

- Ima dosta teških bolesnika koji trebaju doći u Kliniku, ali ima jedan dio koji bi možda mogao riješiti svoje probleme kod liječnika obiteljske medicinie ili eventulano ako je blaži oblik gripe, jednostavno doma ležati, uzimati dosta tekućine, paracetamole protiv temperature, savjetuje prof. dr. sc. Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Dr. Fran Mihaljević. Višesatno čekanje u bolnici, kaže, dodatni je rizik koji pacijenti trebaju izbjegavati.

U splitskoj je bolnici od komplikacija uzrokovanih gripom umro 82-godišnji muškarac. Na Klinici za infektologiju pregledano je 766 bolesnika, a hospitalizirano je njih 94, doznaje se od šefa Klinike za infektologiju dr. Borisa Lukšića.

Lukšić je rekao kako se može govoriti o epidemiji s obzirom na to da je od kraja studenoga prošle godine, kad je u Splitsko-dalmatinskoj županiji registriran prvi slučaj gripe, do danas na Hitnom prijmu Klinike za infektologiju pregledano 766 bolesnika i hospitalizirano njih 94, među kojima i 12 djece, no svi su izliječeni i pušteni su kući.

- Trenutačno se u klinici liječi 20 bolesnika, uglavnom oni koji imaju neku od komplikacija gripe, a najčešće je to upala pluća. Od 20 bolesnika koji se liječe dvije starije osobe životno su ugrožene, izvijestio je Lukšić.

- Nažalost, prije dva dana smo imali i prvi slučaj komplikacija gripe u Splitsko-dalmatinskoj županiji. Riječ je o bolesniku u dobi od 82 godine, kronični plućni srčani bolesnik koji je prije desetak dana doveden u našu kliniku životno ugrožen. Odmah su poduzete intenzivne mjere liječenja, sva terapija koja je potrebna, pacijent je stavljen na strojnu ventilaciju. Deset dana borili smo se za njegov život, međutim, prije dva dana je umro usprkos poduzetim mjerama liječenja, rekao je Lukšić za Hinu.

Lukšić je također izvijestio da je ove godine među oboljelima od gripe najviše onih u srednjoj i starijoj životnoj dobi te da je na dnevnoj bazi na Hitnom prijmu Klinike za infektologiju pregledavaju dvostruko više bolesnika nego u istom razdoblju lani. Tako su prošle godine na dan pregledavali po dvadesetak bolesnika s dijagnozom gripe, a ove je godine taj broj veći od 40 pa se može zaključiti da u najvećoj dalmatinskoj županiji vlada epidemija širih razmjera.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!