16:30 / 30.10.2021.

Autor: Ivana Šilović/Regionalni dnevnik/HRT

Borac za slabovidne: "Moraju imati pravo na beneficirani staž"

Splićanin Marko Klarić (33) već nekoliko godina upozorava na neadekvatan status slabovidnih osoba u mirovinskom sustavu

Splićanin Marko Klarić (33) već nekoliko godina upozorava na neadekvatan status slabovidnih osoba u mirovinskom sustavu

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Splićanin Marko Klarić (33) već nekoliko godina upozorava na neadekvatan status slabovidnih osoba u mirovinskom sustavu. Marko na desnom oku ima deset posto vida, na lijevom jedan posto. To ga nije spriječilo da nakon završene gimnazije stekne dvije fakultetske diplome.

Predviđali su mu posao telefoniste. On se odlučio za drugačiji put.

- Završio sam V. gimnaziju "Vladimir Nazor" bez ikakvih ustupaka i problema. Onda sam upisao teologiju u Splitu na KBF-u i završio sam je 2013. Međutim, kako bih otvorio sebi nove perspektive, mogao izaći na tržište rada i bio konkurentan, upisao sam još jedan fakultet - Odnose s javnošću na Odjelu za komunikologiju Sveučilišta u Dubrovniku, kaže Marko za HRT.

Marko je rođen dva mjeseca ranije, nije reagirao na svjetlost. Tijekom djetinjstva vid je došao do 50 posto, ali odrastanjem i nakon studiranja ima svega 10 posto. Zbog opadanja vida, upozorava da slabovidne osobe moraju imati pravo na beneficirani staž.

- Ako je meni pao vid na 10%, postoji jasna tendencija pada tijekom godina, puno bi značilo, barem visokoslabovidnim osobama, da ih se uvrsti u taj zakon - poručuje Marko, dodajući kako s vremenom opadaju fizičke funkcije, što dovodi do nemogućnosti adekvatnog obavljanja posla i mogući raniji odlazak u mirovinu.

Iz resornog ministarstvo poručuju da je Zakon o takozvanom beneficiranom stažu jasan i precizan na koga se odnosi. Naglašavaju da se radi o bolestima koje uzrokuju trajne posljedice na život i rad. Prema mišljenju medicinskih stručnjaka i vještaka Zavoda za vještačenje, nisu utvrđeni opravdani medicinski razlozi za uvrštavanje slabovidnih osoba u ovu kategoriju.

- Moje pitanje nadležnima i općenito: čemu onda Svjetski dan vida, je li to prilika za naslikavanje političkih elita ili je to dan kada bi mi trebali ukazati na probleme, zajedno sjesti sa strukom i pronaći najbolji zakonodavni okvir u skladu s financijskim mogućnostima države? - pita Marko.

Poručuje da neće odustati, tražit će i kucati na sva vrata, koliko god treba, da i slabovidne osobe uđu u ovaj zakonski okvir beneficiranog staža.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!