17:00 / 09.03.2021.

Autor: Kristina Štrbac/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Borba protiv postavljanja bazne stanice usred sela

Prosvjed mještana protiv postavljanja bazne stanice

Prosvjed mještana protiv postavljanja bazne stanice

Foto: Regionalni dnevnik/IMS / HRT

Mještani Islama Latinskog i Grgurica mirno su prosvjedovali pred Općinom Posedarje. Protive se izgradnji bazne stanice jednog teleoperatora u svome mjestu u blizini kuća te traže da se premjesti na neku udaljeniju lokaciju.

Godinama se mještani Islama Latinskog i Grgurica bore protiv odašiljača u svojoj neposrednoj blizini. Sada kada je izgradnja praktički počela, njih 95 posto potpisalo je peticiju i došlo pred općinska vrata.

- Ma nama smeta što je to među kućama. Da se to negdje izmisti van sela, da nije baš u centru sela, tu su naša dica, kaže Marinko Matek iz Islama Latinskog. Marinela Matković, majka četvero djece, dodaje kako nije u redu da se ta stanica postavlja usred mjesta s najvećim natalitetom.

Peticiju su uputili i teleoperatoru koji postavlja baznu stanicu. Boje se za zdravlje. Naglašavaju da nije riječ o običnom odašiljaču, nego o odašiljaču prijamniku. 

- Ima raznoraznih studija. Neke od njih pokazuju da su svi testirani laboratorijski štakori dobili karcinom, tvrdi Nell Jurčević.

Mještani traže potporu Općine i od načelnika Ivice Klanca dobili su obećanje da će teleoperatoru besplatno ponuditi zamjensko općinsko zemljište. Kakav će biti ishod još je itekako neizvjesno. No mještani poručuju kako žele da se u ovoj priči i njihov glas čuje.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!