20:36 / 24.11.2020.

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/IMS/HRT

Borba protiv seksualnog nasilja

-

-

Foto: - / -

Zbog pandemije izazvane koronavirusom i ograničenja kretanja još se više stegnuo obruč seksualnih zlostavljača oko žrtava.
Zbog pandemije izazvane koronavirusom i ograničenja kretanja još se više stegnuo obruč seksualnih zlostavljača oko žrtava. Na međunarodnoj konferenciji u organizaciji Ženske sobe istaknuto je da je sada još važnije u vrtićima i školama provoditi programe prevencije seksualnog nasilja.

Statistika kaže - svatko od nas vrlo vjerojatno poznaje osobu koja je doživjela neki oblik seksualnog nasilja i to najčešće od poznate osobe, člana obitelji, poznanika.

- Jedno od petero djece doživjet će do 18 godine, kaže Vijeće Europe, neki oblik seksualnog nasilja, jedna od pet žena, kažu svjetski podaci, doživjet će silovanje tijekom života, rekla je Maja Mamula, koordinatorica Ženske sobe.

- Sudske prakse počinitelje često puštaju da se brani sa slobode, da žrtva nema odgovarajuću zaštitu, pomoć i podršku, nerijetko doživljava sama osudu, prijekor, stigmatizaciju okoline, narušavanje privatnosti, rekla je Helena Pirnat Dragičević, pravobraniteljica za djecu.

Ako želimo bolje generacije, treba ih naučiti što je empatija i kako prepoznati seksualno nasilje u vezama i odnosima. Takvu priliku imalo je 3.500 učenika koji su u protekle 2 godine sudjelovali u programu prevencije seksualnog nasilja u školama.

- Iskustva elektroničkog seksualnog nasilja koja su se dogodila nakon radionica u našoj školi pokazala su da je privlačnost medija i online života snažnija od upozorenja na opasnosti, ali istovremeno je provedba radionica dovela do toga da nam se učenice povjere i da mi nasilje možemo prijaviti, rekla je Nada Grujić Tomas, pedagoginja, Medicinska škola Osijek.

No stručnjaci ističu - izvannastavne radionice nisu dovoljne.

- Od rujna 2020. u svim britanskim školama obvezno je podučavanje o odnosima u vezama te tjelesnom i mentalnom zdravlju, rekla je Zaffira Shah, konzultantica za zaštitu djece, Europska ženska mreža protiv seksualnog nasilja.

U hrvatskim će se školama prevencija nasilja, uz potporu od 15 milijuna kuna, i dalje provoditi kao međupredmetna tema i kroz projekte udruga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!