Borba za dodatak od 27 posto na mirovinu

24.10.2018.

20:02

Autor: D.K./D.M./HRT

default error photo
Dodatak od 27% na mirovinu, uveden još 2007., u praksi znači oko 600 do 700 kuna veće mirovine. Vladin je prijedlog da taj dodatak zadrži, ali ne za sve jednako.
Rasprave o predloženoj mirovinskoj reformi i dalje traju. Predstavnici obveznih mirovinskih fondova na tematskoj konferenciji izrazili su djelomično zadovoljstvo prijedlogom da se rođenima nakon 1962. omogući dodatak od 20,25 posto. Drugo rješenje je da svu ušteđevinu prebace u 1. stup. Znanstvenici, međutim, sve te modele ocjenjuju lošima

Otvoreno: Detalji mirovinske reforme

Dodatak od 27% na mirovinu, uveden još 2007., u praksi znači oko 600 do 700 kuna veće mirovine. Vladin je prijedlog da taj dodatak zadrži, ali ne za sve jednako. Odlučeno je da do 2001. i na 2. stup, odnosno na one koji su u kombiniranom stupu dodamo 27 posto. A od 2002. tri četvrtine tog iznosa jer ti su od 2002. uplaćivali tri četvrtnine u 1. stup i četvrtinu u drugi", napominje ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

Ova je Vlada napokon počela rješavati ključno pitanje dodatka na mirovine, ali vjerujemo da još ima vremena za promjene" - kaže Petar Vlaić, predsjednik Erste društva za upravljanje dobrovoljnim i obveznim mirovinskim fondovima. "Nadamo se da će kroz 1. i 2. čitanje doći do toga da ćemo svi na kraju dobiti 27 posto na onaj dio koji uplaćujemo u 1. stup. No međutim, ponavljam, ovo već ovaj prijedlog daje održivost 2. stupa", dodaje.

Dosadašnji mirovinski sustav bio je pun nepravdi i nepravilnosti, a novi će prijedlog samo stvoriti nove, upozorava Željko Potočnjak, redoviti profesor Pravnog fakulteta u Zagrebu. Smatra kako postignuti dogovor dugoročno mirovinski sustav čini neodrživim. Da bi svi budući umirovljenici trebali imati puni dodatak od 27 posto, zaključili su i konzultanti Europske komisije, napominje Danijel Nestić s Ekonomskog instituta u Zagrebu.

Prebacivanje dijela novca iz drugog u prvi mirovinski stup, samo će kratkoročno ugasiti požar, smatraju poslodavci. "Ono što bi mi htjeli je: kao prvo - rješiti problem proračuna kako bi mogli isplaćivati mirovine, a kao drugo - graditi sustav koji će biti održiv, pravedan i ljudima jasan", kazao je.

Saborska procedura, čini se, vodit će se uz pritiske za dodatak od 27 posto, ali i uz sindikalnu borbu za umirovljenje sa 65 godina.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!