18:06 / 24.05.2020.

Autor: Šime Vičević/Dnevnik/IMS/HRT

Borba za glasove

-

-

Foto: - / -

Iako se još čeka službeni početak predizborne kampanje, koja bi trebala trajati od 19. lipnja do 3. srpnja, političari su već neko vrijeme u onoj neslužbenoj.
Iako se još čeka službeni početak predizborne kampanje, koja bi trebala trajati od 19. lipnja do 3. srpnja, političari su već neko vrijeme u onoj neslužbenoj. Ovaj vikend iskoristili su za obilazak Hrvatske, gdje birače uvjeravaju u svoja stajališta. Pritom ne nedostaje ni međusobnih prepucavanja, kao i niskih udaraca.

Kao da je kampanja na vrhuncu, vodstvo najveće oporbene stranke u obilasku Dalmacije udaralo je na najjačeg konkurenta.

- Još uvijek, nažalost, nema odgovornosti ničije za smrt za štićenika Doma za umirovljenike u Splitu. Dakle, Plenković štiti još uvijek Sanaderovog štićenika. To je neprihvatljivo. Odgovornost za taj propust mora se jasno iskazati, rekao je Davor Bernardić, predsjednik SDP-a.

Protuudar iz HDZ-a nije se dugo čekao. Oglasio se politički tajnik HDZ-a Ante Sanader:

- Svi se sjećate da je Peđa Grbin izjavio da je Bernardić jedan neuspjeli eksperiment. Mi smo pobijedili sudove partije, partija neće bit ta koja će suditi, donositi odluke o smjenjivanjima i postavljanjima.

Član Predsjedništva SDP-a Arsen Bauk kaže da na "desnici postoji sukob između dva pokreta".

- Jedan je Domovinski, tako je sam sebe nazvao, od Miroslava Škore, a drugi zasluženo mora ponijeti naziv imovinskog pokreta, a koji se zove HDZ.

Ante Bačić (HDZ) ima poruku za Bernardića.

- Ono što se pokazalo od današnjeg dana, a posebice sinoćnje noći, a to je preporučamo Bernardiću neka se ostavi rive, kafića i teških pića. Zamislite samo da upravo likovi poput Bernardića, Beljaka i cijele te „error koalicije” vode zemlju, ne daj Bože na što bi to ličilo, kazao je.

Igre uoči izbora postaju sve zanimljivije. U političku arenu ulazi i Nino Raspudić, politički analitičar i profesor na Filozofskom fakultetu u Zagrebu i Mostaru. U HRT-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" rekao je da ide na izbore kao neovisni kandidat na listi Mosta.

- Nosit ću izbornu listu u jednoj od zagrebačkih jedinica, ali neću reći u kojoj jer lovim Jandrokovića.

Reagirao je i Gordan Jandroković:

- Nisam gledao. Bio sam kod kćeri na ručku. Naime, imam troje djece... s istom ženom.

Ispred zgrade Vlade svoje su zahtjeve za sanaciju štete od potresa iznijeli predstavnici oporbe u zagrebačkoj Gradskoj skupštini. Smeta im to što nije zatražena pomoć iz Fonda za solidarnost Europske unije i traže da se organizira donatorska konferencija.

- Politički pasivizam HDZ-a i Bandića oko zagrebačkog potresa vjerujemo da će izazvati potres na sljedećim parlamentarnim izborima, izjavio je Tomislav Tomašević iz političke platforme "Zagreb je naš".

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić odlučno odgovara na njihova prozivanja da je rebalansom samo 2% gradskog proračuna predviđeno za obnovu Zagreba.

- Jedine dvije stvari gdje nisu u proračunu limitirane su Covid i potres. Prema tome, to nije točno. Drugo, vi ste svjedoci da smo zadnja dva mjeseca već 20-ak miliona kuna utrošili.

Stranka s Imenom i Prezimenom predstavila je program i dio članstva. Prvi se put kao predsjednik stranke javnosti obratio bivši Mostov potpredsjednik Vlade i ministar uprave.

- Iako su ljudi navikli kod nas vidjeti predsjednika kao jednu mesiju, koji mahne rukom i riješi sve probleme u državi, smatram da nije tako, da je snaga ipak u ljudima, stručnim, običnim ljudima priznatim u svojoj struci, kazao je Ivan Kovačić, predsjednik Stranke s Imenom i Prezimenom.

Iako neslužbena, borba za svaki glas u svakom kutku Hrvatske postaje sve žešća.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!