15:51 / 17.02.2020.

Autor: Fabijan Kale/V.K./HRT

Borba za park u zagrebačkoj Dubravi

-

-

Foto: - / -

Zagrebačka Donja Dubrava mogla bi izgubiti još jedan park. Umjesto zelene površine za dječju igru, u Vinodolskoj ulici trebala bi izrasti zgrada.
Zagrebačka Donja Dubrava mogla bi izgubiti još jedan park. Umjesto zelene površine za dječju igru, u Vinodolskoj ulici trebala bi izrasti zgrada. Nezadovoljni stanovnici okupili su se na mirnom prosvjedu u subotu. Traže da Grad otkupi zemljište i zabrani gradnju.

Dolazak investitora i pripreme za gradnju u parku, prije gotovo dva tjedna razljutili su mještane.

- Ljuljati - nećemo se sine ići ljuljati zato jer naš grad Zagreb nije otkupio ovu zemlju gdje se tata ljuljao cijelo svoje djetinjstvo, govori Toni Bošnjaković, stanovnik Donje Dubrave.

- Želimo spriječiti uništavanje ovog velikog igrališta, zelene površine i građenja zgrada na istome, naglašava Kristijan Zefić, stanovnik Donje Dubrave.

Desetljećima su se ovdje družile generacije. Nakon povratka s ratišta i Hrvatska vojska, zbog čega je mjesni odbor dobio naziv 30. svibnja 1990.

- Tu su se okupljala djeca oko nas i mi smo bili vojnici, bilo je svima interesantno. Dakle, jedna dobra priča. Da ovo sad nestane u betonu stvarno bi bilo žalosno, ističe Ladislav Plantić, pripadnik 145. brigade Hrvatske vojske.

Doznali su da je zemljište prije 3 godine denacionalizirano, vraćeno vlasniku koji ga je prodao.

- Ovo je sve bilo državno, nacionalizirano. Nikada nije bilo u GUP-u označeno kao zelena površina i kao park te kao javna površina. Uvijek je bilo namjena stambene gradnje, kazao je Ivan Forgač, predstavnik građanske inicijative Trnava - Donja Dubrava.

Grad tu površinu nije ni pokušao otkupiti, pa se pojavio investitor. Gradski otkup zemljišta za park - mještani i dalje traže.

- Mi smo zatražili da oni to otkupe ponovno, da riješe problem na neki način. Dobili smo za sada usmeno da je to nemoguće, govori Forgač.

Na mirnom prosvjedu okupilo se stotinjak ljudi. Potpisivali su peticiju i prikupili gotovo tisuću potpisa protiv gradnje. Dosta im je da Dubrava ostaje bez parkova.

- Prije dvije godine smo ostali bez jednog parka 300 metara dalje, prije 4 godine smo ostali bez još jednoga, ogorčen je Bošnjaković, stanovnik Donje Dubrave.

Bez ovog parka i prostora oko mjesnog odbora ne žele ostati. I u tome su ustrajni.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!