Borba za vodu između Varaždina i Ivanca

07:01 / 11.01.2022.

Autor: Ivica Grudiček/Regionalni dnevnik/HRT

ilustracija

ilustracija

Foto: Damir Spehar / Pixsell

Ponovno je zaiskrilo između Varaždina i Ivanca. Ovoga puta tema nije otpad koji su Varaždinci namjeravali odvoziti na ivanečko odlagalište Jerovec već voda. Vlada je donijela Uredbu kojom područje na kojemu je do sada distribuciju vode obavljala ivanečka tvrtka Ivkom, preuzima varaždinski Varkom. 

Tvrtka "Ivkom vode" sa svojih dvadesetak zaposlenika bavi se distribucijom vode na području Ivanca i Lepoglave te još četiri općine.

- Distribuiramo 880 tisuća kubika vode godišnje, imamo 450 kilometara vodovoda i šest izvorišta – nabraja Ranko Zbodula, direktor Ivkom voda.

No novom vladinom Uredbom Ivkom vode preuzima varaždinski Varkom. Ivanečki je gradonačelnik Milorad Batinić protiv. Smatra - uredba se kosi sa Zakonom o vodnom gospodarstvu.

- Ovo nije dobro, Vlada je donijela odluku o uslužnim područjima koja je bila različita od one koja je bila stavljena na javno savjetovanje gdje su bila dva poslužitelja - Ivkom vode i Varkom i ovo je za nas neugodno iznenađenje – objašnjava Batinić.

Na nezadovoljstvo Grada Ivanca osvrnuo se i novi direktor Varkoma Bruno Ister koji tvrdi - ovdje nije riječ ni o kakvom ukidanju već će Ivkom samo postati dio većeg sustava.

- Smatramo da će to biti dodatni posao i dodatni trošak za koji mi kao društvo nemamo nekakav interes i ove objede koje dolaze od strane gospodina Batinića smatramo neutemeljenim, mi imamo i odličnu vodu u Varaždinu, imamo vodocrpilišta koja su kvalitetna – naglašava Ister.

No u Ivancu su uvjereni da se time uništava Ivkom, a da bi zaštitili svoje izvore Batinić najavljuje referendum - prvi u povijesti grada.

- Stavit ću tu temu na Gradsko vijeće sljedeći tjedan, ne znam kako će se Vijeće očitovati, ali poznavajući građane Ivanca koliko cijene svoje izvorište i koliko su emotivno vezani, nadamo se pozitivnom ishodu – kaže Batinić.

Građani Ivanca i okolnih općina ne trebaju biti zabrinuti jer voda koju piju ostaje i dalje samo njihova, no unutar sustava Varkoma, zaključuje Ister. Batinić se s time ne slaže - ako njegov prijedlog o referendumu ne prođe branit će, kaže - ivanečku vodu - do posljednje kapi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!