Borbeni dvojac MiG-21 presreo civilni zrakoplov

15.08.2022.

17:14

Autor: P.F./HRT

Zrakoplovi MiG, ilustracija

Zrakoplovi MiG, ilustracija

Foto: Dusko Jaramaz / PIXSELL

Dežurni borbeni dvojac HRZ-a u sastavu integriranog sustava zračne obrane NATO-a u između 11 i 12 sati, na jugu Hrvatske izvršio je presretanje civilnog zrakoplova koji je ušao u hrvatski zračni prostor. Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Temeljem zapovijedi nadležnog NATO zapovjedništva smještenog u Torrejonu u Španjoskoj (Combined Air Operations Centre – CAOC), borbeni avioni MiG-21 poletjeli su kako bi presreli i identificirali zrakoplov.  Bila je riječ o putničkom zrakoplovu Beechcraft 35-B33 američke registracije koji je poletio iz Grčke prema Sloveniji, a s kojim kontrola leta nije mogla uspostaviti radio vezu.

Nakon vizualne potvrde pilota o kojem se zrakoplovu radi dežurni borbeni dvojac vratio se u matičnu bazu u Zagrebu.

S civilnim zrakoplovom uspostavljena je veza, utvrđeno je kako je došlo do otkaza avionike te je zrakoplov nastavio letjeti sukladno planu leta do slijetanja u Sloveniju.

Presretanje je izvršeno prema svim NATO pravilima i procedurama za takav postupak.

Uspješna provedba ove zadaće demonstrirala je brzi prijenos podataka i zapovijedi između operativnih središta zemalja NATO članica i brzu reakciju dežurnog borbenog dvojca iz sastava HRZ-a. Time je još jednom potvrđena deklarirana sposobnost našeg sustava za nadzor i zaštitu zračnog prostora kao i sve prednosti sudjelovanja u integriranom sustavu zračne obrane NATO-a.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!