09:43 / 20.10.2020.

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Borčić: Za društvo nije bitno što predsjednik i premijer misle jedan o drugom

-

-

Foto: - / -

Nikolina Borčić, komunikacijska stručnjakinja, osvrnula se u emisiji "Studio 4" na verbalni sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića.
Nikolina Borčić, komunikacijska stručnjakinja, osvrnula se u emisiji "Studio 4" na verbalni sukob premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića i rekla je kako smo mi svi kolateralne žrtve takve njihove komunikacije.

➡️
Plenković bizarnima ocijenio Milanovićeve izjave
➡️ Milanović: Pitat ću Plenkovića kojim sam riječima posijao sjeme mržnje
➡️ Sve oštrija polemika premijera i predsjednika

- Takvom komunikacijom gube povjerenje dijela javnosti, a mi kao javnost ne vidimo nikakve koristi od njihovog dijaloga, rekla je.

Na pitanje tko je od njih dvojce agresivniji u komunikaciji, Borčić je rekla da nas predsjednik nije iznenadio.

- Još kao premijer koristio je neobične analogije, bio je agresivniji u izricanju stavova, ali ovaj put ima na drugoj strani osobu koja se ne libi koristiti teške emotivne riječi. Predsjednik pokrene, ali i jedan i drugi su odgovorni za komunikacijsko ozračje, naglasila je i dodala kako se u hrvatskom društvu snaga mjeri time da jeste li nekome vratili istom mjerom.

- Predsjedniku je izričaj jedino oružje ili oružje, a premijer ima više odgovornosti, ali on uvijek replicira i kako stvari stoje njihova interakcija će potrajati, rekla je i dodala kako time premijer gubi na vjerodostojnosti, zato što ispada da se više bavi predsjednikom, a manje aktualnim problemima.

Borčić je istaknula da su obojica pretjerala te da se nada da će se napokon pokrenuti sadržajnija rasprava.

- Predsjednik oduvijek u izjavama ide osobno kada kritizira. Sam je rekao „znali ste s kim imate posla”. On je uvijek tako govorio, ali to je sada koncentrirano i na dnevnoj razini, ali to mu funkcija dozvoljava, rekla je.

Naglasila je kako je predsjednik u izbornoj noći i tijekom cijele izborne kampanje imao sasvim drugu retoriku. Istaknula je i dodala da ako predsjednik sada ne može osvijestiti što i kako govori, neka pogleda što izlazi u naslovima medija.

- Mislim da je vrijeme da se bavi više sadržajem, a da manje etiketira neobičnim izrazima, rekla je.

Borčić je istaknula kako u Hrvatskoj postoji izuzetno nekvalitetna javna komunikacija koja nije sadržajna ni argumentirana.

- Što se tiče političke komunikacije imam osjećaj da političari nemaju znanja, rješenja, spremnosti za bavljenje nekom temom i onda je najlakše etiketirati, rekla je.

Lidera čini umijeće procjene kada govor koristi kao oružje, a kada ga koristite kao oruđe kojim stvarate nešto bolje, rekla je i dodala kako se to kod nas nikako ne balansira.

- Kada sve ovo prođe po čemu ćemo ih pamtiti. Po izrazima jazavac, šmrkavac, plačljivac, zapitala se i dodala kako oni mogu puno bolje.

Borčić je rekla kako u vrijeme krize trebaju lideri koji su nam uzor i sigurnost.
Izdvojila je Angelu Merkel kao političarku koja je, po njoj,  trenutno jedina liderica.

- Ona je u svakoj svojoj izjavi vrlo konkretna i potiče, naglasila je.

- Mislim da zaista za nas kao društvo nije važno što predsjednik i premijer misle jedan o drugome. Važno je da oni surađuju i donose zajedničke odluke, zaključila je.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!