17:06 / 09.02.2021.

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT

Borcima za sjeme počele dolaziti inspekcije

Ilustracija

Ilustracija

Foto: Dusko Mirkovic / PIXSELL

Čim je u proceduru pušten Nacrt prijedloga zakona o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja, podigla se prašina. Osnovana je inicijativa "Sjeme je naše ljudsko pravo" koju čini oko 80 udruga poljoprivrednika, Hrvatska poljoprivredna komora te potpisima podupire oko 30 tisuća građana. Upozoravaju na štetne odredbe nekih članaka, proceduralne propuste i kršenje međunarodnih normi. A nekima su počele stizati i inspekcije.

Neke odredbe novog zakona uništit će bioraznolikost i održivost malih OPG-ova te poskupiti hranu, ističe inicijativa "Sjeme je naše ljudsko pravo". Sporan je, kažu i članak 16. kojim se određuje da registrirani poljoprivredni proizvođači mogu uzgajati svoje sjeme samo ako je certificirano ili upisano na sortnu listu.

- Razradili smo i vidjeli kako će taj model funkcionirati u stvarnosti. Znači da poljoprivrednik ili mora kupiti sjeme doslovno na tržištu, jer ono zadovoljava te kategorije ili pokrenuti postupak upisa svog sjemena na neku od sortnih lista. To opet znači administraciju i za njih problem. Mali poljoprivrednici nemaju vremena, bave se proizvodnjom i zadnja stvar na svijetu im je neko administriranje, upozorava predsjednica udruge Biovrt Silvija Kolar Fodor.

Dodaje, da će neke vrste koje se čuvaju na malim OPG ovima zbog toga zauvijek nestati. Kolar Fodor dodaje kako Ministarstvo tvrdi da će neki mali proizvođači ipak biti izuzeti, ali to još uvijek ne piše u zakonu. U međuvremenu udruzi Biovrt stižu inspekcije. Kažu, problem je distribucija domaćeg sjemena putem online kataloga.

- U trenutku kad udruga kao član inicijative pregovara - čak 3 inspekcije smo dobili. Tržnu, fitosanitarnu i poljoprivrednu. Upravo najveći problem je online obrazac. Kosi se sa pravilnicima i vodi u neke druge probleme, kaže Silvija Kolar Fodor. Tvrdi - "Čin je to zastrašivanja i ušutkavanja". No dodaje da će udruga Biovrt i dalje na neformalni način čuvati domaće sjeme. Jer to podupire i Svjetska organizacije za hranu.

Važno je urediti Zakon 

Ono što struka i veliki proizvođači žitarica pozdravljaju - jest uvođenje reda na tržište sjemenske robe, stavljanje pod nadzor kvalitete i zdravstvene ispravnosti sjemena. Zakon, pak - dopušta sjetvu "farmerskog sjemena". Uz uvjet da se očisti i doradi što je praksa i u drugim članicama Unije. Zaštitu starih i izvornih sorti trebao bi osigurati Nacionalni program genske sortne raznovrsnosti, koje je u pripremi.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!