14:41 / 15.12.2020.

Autor: HRT/Hina

Borić: Nakon epidemije čeka nas još jedna kriza, kriza mentalnog zdravlja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Podaci pokazuju da čak 20 posto oboljelih od COVID-a razvija psihički poremećaj, navela je Borić.
Saborska zastupnica Kluba zeleno-lijevog bloka Rada Borić upozorila je da nas nakon epidemije koronavirusa čeka još jedna kriza, kriza mentalnog zdravlja.

➡️ Koronavirus - najnovije informacije

-
Čeka nas još jedna kriza. I dok će nas od korone i nesposobne Vlade možda spasiti cjepivo, za ovu koja nam slijedi, depresija i suicidi, cjepiva nema, ustvrdila je Borić tijekom slobodnog iznošenja stajališta.

Podaci pokazuju da čak 20 posto oboljelih od COVID-a razvija psihički poremećaj te se procjenjuje da će čak 10 do 15 posto populacije kao trajni podsjetnik na pandemiju imati kronično i trajno narušeno psihičko zdravlje, navela je Borić upozorivši na rast anksioznosti, depresije i posttraumatskog stresa kod građana.

Pozvala je zato Vladu da se aktivno počne voditi briga o mentalnom zdravlju populacije i donese jasan plan i strategija prevencije mentalnih bolesti.

Predrag Štromar (Klub HNS-a i nezavisnih zastupnika) pozvao je pak Vladu da donese hitne mjere pomoći stanovništvu sela Kokorići u vrgovačkom kraju stradalom u poplavama. Traži i donošenje dugoročnog plana obnove te da Hrvatske vode započnu izgradnju sustava oborinske odvodnje koja će dugoročno riješiti problem poplava.

Marija Selak Raspudić (Most) u slobodnom govoru osvrnula se na brojne prigovore na rad Hrvatske pošte ustvrdivši da je postala metafora za (ne)funkcioniranje državnih institucija u kriznoj situaciji.

Paketi ne stižu na vrijeme, a građani su primorani plaćati i penalizaciju zbog grešaka HP-a, kazala je.

Stipo Mlinarić (DP) je u povodu 30. obljetnice udruge Kap dobrote, koja se obilježava 19. prosinca, pohvalio niz dobrih djela volontera te udruge a Krešimir Ačkar (HDZ) rad svih odgojitelja i učitelja u trenutnim izazovnim vremenima.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!