08:03 / 06.12.2018.

Autor: E.L.S./HRT

Borić: U Saboru je jučer vladao delirij

-

-

Foto: - / -

O saborskog krizi u Studiju 4 govorili su Arsen Bauk, predsjednik kluba zastupnika SDP-a i Josip Borić, potpredsjednik kluba HDZ-a.
Sabornica je proteklih dana bila na rubu kaosa i prekida - jučer se to i dogodilo. Naime oporbeni saborski zastupnici  predvođeni  zastupnicima Mosta burno su reagirali na ubacivanje u raspravu konačnog prijedloga zakona o poljoprivredi.

- Oporba okupirala govornicu u Saboru, Reiner prekinuo sjednicu

Oporbeni zastupnici su okupirali govornicu a predsjednik Sabora, HDZ-ov Željko Reiner, pozivao je stražu. Više o saborskog krizi u Studiju 4 govorili su Arsen Bauk, predsjednik kluba zastupnika SDP-a i Josip Borić, potpredsjednik kluba HDZ-a.

"HDZ je odstupio od onoga što je najavio - da ćemo danas započeti sa Zakonom o poljoprivredi i pokušao je mimo dogovora sa svim klubovima mijenjati ono što je najavljeno. Što se nas tiče, krize nije ni bilo, Sabor je radio po rasporedu koji je predsjednik Sabora uputio zastupnicima prošli tjedan i mi smo spriječili krizu koja je mogla nastati time da se taj raspored ne poštuje, kazao je Bauk.

"Imali smo jučer još jedan loš dan u Saboru", kazao je Borić. Smatra da nije prekršeno ni jedno pravilo poslovnika od strane predsjedavajućeg niti većine u Saboru ali da je došlo do pokušaja oporbe da upravlja procesima u Saboru. "To u demokraciji nije pravilo - da oporba određuje što se treba raditi", poručio je.

Nismo željeli određivati koje će se točke raspravljali, replicirao mu je Bauk i objasnio: "Smatrali smo da nije u redu objediniti raspravu 33 zakona. Došlo je do određenih opstruktivnih metoda rada Sabora, što je legitimno u demokraciji - a jedna od njih je nesudjelovanje u raspravi, što je opet imalo za posljedicu da je rasprava završila puno prije nego što su očekivali i trebalo je proglasiti kraj sjednice".

Smatra da će danas sjednica biti normalno nastavljena, ako opet ne budu imali 4 točke na dnevnom redu.

Na pitanje tko je jučer profitirao zbog ove situacije, Bauk je odgovorio da to ovisi o točki gledišta. "Ako gledate tako da želimo uspostaviti standarde koje ne želimo kršiti, onda smo profitirali mi kao opozicija jer smo postigli cilj - da se raspravlja po rasporedu koji je najavljen prije, ali što se tiče digniteta Sabora - dogodilo se nešto što građani ne vole vidjeti", rekao je Bauk i dodao: "Moja poruka je  - neka se drže rasporeda".

Josip Borić je istaknuo da smo jučer cijeli dan mogli promatrati ponašanje oporbe na način koji nije primjeren: "Bilo je na rubu fizičkog okršaja, što sigurno nitko ne želi i dobro je da se sve to prekinulo. Možda je pitanje dana kada će se to dogoditi jer postoji nekoliko zastupnika - Grmoja, Bulj, koji su postali vrlo agresivni i iz benignih situacija stvaraju velike probleme".

Bauk je podsjetio kako ovo nije prvi put da se okruživanjem govornice prekida sjednica. "Mislim da je drugi put, dogodilo se da je prije desetak godina navečer, u gluho doba noći, bilo pokušaja da se stavi na raspravu jedna točka kako bi se izbjegla pozornost medija koja je u jutarnjim satima ipak puno veća. Ovo je drugi put, zato se trebaju postaviti standardi", tvrdi Bauk.

Nada se da će rasprava danas o Zakonu o poljoprivredi pokazati da je bilo društveno opravdano da je ta rasprava ujutro. "Nadam se da su se svi dobro pripremili," kazao je.

Komentirajući činjenicu da su se jučer puštali i govori doktora Franje Tuđmana, Borić je rekao da je u Saboru od jutra bio "neki delirij, neka psihoza, koja u svakom trenutku može prijeći u nešto što nitko ne želi". "Vidjeli smo kolege koje imaju potrebu dizajnirati saborsku raspravu po sebi, postali su poslovnik svatko za sebe - dižu se, dolaze na govornicu a da ih nitko ne zove , dogovaraju se - sada idem ja, pa ideš ti, pa ćemo svi zajedno to zauzeti... Ponašanje je dogovorena scena ne bi li stvorili kasnije viralne hitove koje idu na društvene mreže, kako bi zainteresirali javnost za vlastito ponašanje - gdje nije važno tko je što rekao, nego tko je kome nešto ružno rekao".

Arsen Bauk je zaključio da veliku ulogu u tome što se događa u Saboru ima i predsjedavajući jer se takve stvari ne događaju kod svakoga.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!