Boris Milošević ponovno u Saboru, ulazi Magdalena Komes

29.04.2022.

16:12

Autor: Hina/A.P.C.

Povratak Borisa Miloševića u Sabor nije prošao bez rasprave

Povratak Borisa Miloševića u Sabor nije prošao bez rasprave

Foto: Patrik Macek, Nikola Cutuk, Emica Elvedji / PIXSELL

Hrvatski sabor potvrdio je da se iz Vlade u zastupničke klupe vraća Boris Milošević (SDSS), a da Magdalena Komes HDZ-ova  gradonačelnica Petrinje, u saborskim će klupama zamijeniti Marina Piletića, novog ministra rada i socijalne skrbi. 

Borisa Miloševića, člana SDSS-a koji je iz Vlade otišao jer je pod istragom DORH-a, u Saboru je mijenjala je Anja Šimpraga koja je potvrđena za potpredsjednicu Vlade, dužnost koju je obnašao Milošević.


Selak Raspudić problematizira Miloševićev povratak u Sabor


Iako Sabor takve zamjene odrađuje bez rasprave, ovoga je puta bilo drugačije, no u konačnici je odluka o Miloševićevu povratku donesena je jednoglasno, sa 82 glasa.


Miloševićev povratak u Sabor problematizirala zastupnica Marija Selak Raspudić, (Most) kazavši kako je nedopustivo da se donosi odluka da je Milošević, koji ne može obnašati dužnost potpredsjednika Vlade jer je pod istragom DORH-a, istodobno dovoljno dobar da bude član Sabora.


- Sabor nema deblji obraz od Vlade i nije predziđe zatvora, nećemo dopustiti ovakvo ponižavanje Sabora i da u naše redove ubacujete one koji su pod istragom DORH-a, kazala je.


U Miloševićevu obranu stali su vladajući, ali i dio oporbenih zastupnika, među kojima i Anka Mrak Taritaš (Glas) pitajući kolege tko nam daje pravo suditi tko može, a tko ne sjediti u sabornici.


U raspravu se uključio i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ističući da je Milošević izabran u Sabor, da ga nitko nije ubacio, da je osvojio mandat na izborima i ima pravo odlučiti što će sa njim. Dodao je da je tu i presumpcija nevinosti.


- Ne znam s kojom sigurnošću govorite da će netko završiti u zatvoru, kazao je Mostovoj zastupnici.


- Milošević se ne vraća u Sabor da bi vas kompromitirao ili da bi Sabor pretvorio u predvorje zatvora. Vraća se jer ima uporište u zakonu, rezultatima izbora, naglasio je Milorad Pupovac (SDSS).


Mostovce je prozvao da skaču na sve i svakoga, kako bi eventualno dobili promil podrške u javnosti, oni, i kako je rekao, još jedan u ovoj zemlji.


- Glasovat ću za Miloševićev povratak, jer to nije ni političko, ni moralno, nego administrativno pitanje, tumači Furio Radin (Klub manjina) koji je devet puta biran u Sabor. 


Istaknuo je da je Milošević vrlo častan čovjek, te da će se pokazati da je takav.

Bez odobrenja za vođenje kaznenog postupka protiv Bošnjakovića


Sabor je uskratio odobrenje za vođenje kaznenog postupka protiv Dražena Bošnjakovića (HDZ) dok mu traje zastupnički mandat.


Zapravo je prihvatio izvješće Mandatno-imunitetnog povjerenstva koji je utvrdio da je USKOK odbacio kaznenu prijavu koju je protiv njega podnio supsidijarni tužitelj Josip Vujčić.


Sabor je tu odluku donio jednoglasno, sa 79 glasova.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!