14:59 / 30.03.2022.

Autor: M.M./HRT

Borko: Do sada smo ukupno poslali četiri tegljača sa 60 tona pomoći

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa

Foto: HTV / HRT

Na konferenciji za novinare u sjedištu HBK-a predstavljene su dosadašnje aktivnosti Hrvatskog Caritasa u pomaganju ljudima pogođenima ratom u Ukrajini.

Suzana Borko, zamjenica ravnatelja Hrvatskog Caritasa rekla je kako su prema Ukrajini krenula dva kamiona pomoći.

- Kao i u prethodne dvije pošiljke danas šaljemo prehrambene artikle, poglavito gotovu hranu jer je to u područjima koja su zahvaćena ratom najpotrebnije. Tu je i sanitetski i higijenski materijal, ali isto tako i nešto bijele tehnike i ostalih aparata koji su nužni za svakodnevno funkcioniranje i bez kojih njihova veza sa svijetom ne bi bila moguća, rekla je. 

Istaknula je kako su oni jedna od rijetkih organizacija koja u sami teritorij šalje te silne tone humanitarne pomoći.

- Pomoć u roku 24 sata obično uđe na teritorij Ukrajine, onda se radi pretovar i ide na različite lokacije putevima koji su sigurni. Ova humanitarna pomoć dolazi i do Kijeva, Harkiva, Odese, pa čak ide i u pravcu Mariupolja, istaknula je.

Na upit kako građani mogu pomoći Borko je rekla kako je jedan od najjednostavnijih načina donacijski telefon na kojem su ostvarili preko 68.000 poziva.

- Dosada smo ukupno poslali četiri tegljača sa 60 tona pomoći. Vrijednost donacija u njima premašuje 1.6 milijuna kuna, rekla je te najavila da ovo što su do sada poslali od idućeg tjedna te količine postaju redovne.

- Ići će bar 3-4 šlepera od 60-80 tona prema Ukrajini, rekla je Borko dodavši kako je na njihov račun do sada uplaćeno oko 4 milijuna kuna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!