14:52 / 21.09.2021.

Autor: Hina/HRT/D.D.

Borzan: Dosta je robe s greškom!

Borzan: Dosta je robe s greškom!

Borzan: Dosta je robe s greškom!

Foto: Davorin Visnjic / PIXSELL

Europska komisija predstavit će u prosincu novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan popravak te zabranu ugrađenih kvarova, kazao je u razgovoru s hrvatskom eurozastupnicom Biljanom Borzan europski povjerenik za zaštitu potrošača Didier Reynders.

Kako je u utorak priopćeno iz ureda zastupnice, Borzan je s povjerenikom Reyndersom razgovarala o regulaciji elektroničkih proizvoda na tržištu kako bi trajali dulje.

U EU-u se godišnje proda čak 210 milijuna pametnih telefona. Međutim, premda 77 posto građana preferira popravak od kupnje novog uređaja, u slučaju kvara samo 11 posto se popravi, a ostalo se baci. To stvara veliku štetu za okoliš, ali i udar na džepove građana, kaže Borzan.

Reynders je, po priopćenju, obećao u prosincu ove godine predstaviti novi prijedlog zakona koji bi trebao omogućiti dulje trajanje elektroničkih uređaja, jeftin i dostupan popravak te zabranu ugrađenih kvarova.

- Svakodnevno mi se obraćaju građani koji kažu da im se aparat za koji su dali malo bogatstvo pokvario i sad je popravak skuplji od novog uređaja. Popravci moraju biti lakši, dostupniji i jeftiniji. Nije normalno da smo nekad sami mogli zamijeniti bateriju na mobitelu, a sada ne možemo ni doći do nje a da dodatno ne oštetimo uređaj. Prije su se mobiteli sastavljali vijcima, a sada ljepilom. To se lako može riješiti u fazi dizajna, ali Komisija to konačno mora propisati, kaže Borzan.

Istraživanja su pokazala kako se mnogo građana žali i na pisače.

- Premda su printeri među najočitijim primjerima ugrađenog kvara, Komisija još ništa nije poduzela. Građani mi se žale da im, primjerice, nestane žute boje u pisaču i on automatski ne ispisuje crno, kopira ili skenira, što nema nikakve veze sa žutom bojom. Vrijeme je da Komisija regulira trajanje svih vrsta proizvoda, a ne samo onih čiji je industrijski lobi najslabiji, rekla je Borzan.

Povjerenik Reynders istaknuo je kako je ključno da potrošač u trenutku kupnje ima informaciju o očekivanom trajanju uređaja te mogućnosti popravka. Rekao je da Komisija intenzivno razmišlja kako u fazi dizajna urediti pravo na popravak u sklopu Inicijative za održive proizvode, navodi se u priopćenju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!