08:58 / 24.01.2019.

Autor: D.M./HRT

Borzan: Lažne dileme oko Građanskog odgoja

-

-

Foto: - / -

Odbor za ravnopravnost spolova EP usvojio rezoluciju SDP-ove zastupnice Biljane Borzan o pravima žena na zapadnom Balkanu. Borzan je bila gošća Studija 4.
U posljednjih 5 godina u Hrvatskoj 91 žena je ubijena od muža, bivšeg muža ili partnera. Svakih 15 minuta jedna žena je zlostavljana. Stoga je itekako važna vijest da je Odbor za ravnopravnost spolova EP usvojio rezoluciju SDP-ove zastupnice Biljane Borzan o pravima žena na zapadnom Balkanu. Rezolucijom se poziva na bolju zaštitu žena od nasilja i veću uključenost u političke odluke.

- Ova se rezolucija odnosi na zemlje koje imaju ambiciju ući u EU. Podaci u tim državama su poražavajući i takva situacija nije prihvatljiva. Važno je poslati poruku s visoke instance kako bi države koje ulaze u EU znale koje kriterije moraju postići. Važno je da ono što te države sada rade, jednog dana to i održe, kazala je Biljana Borzan u Studiju 4.

- Činjenica da mnoge žene ne prijave nasilje govori kako se radi o društvima s prilično izraženom tradicioalnom podjelom uloga i prilično zaostalim načinom razmišljanja. Na Kosovu je oko 68 posto žena doživjelo neki oblik nasilja, dok po pitanju ravnopravnosti spolova najboje stoji Crna Gora. U rezoluciji smo u obzir uzeli specifičnosti svake države, dodala je.

Složila se s konstatacijom kako je nasilje svakim danom sve brutalnije. Osvrnula se na slučaj Daruvarca koji, kazala je - "šalje poruku da je nasilje normalno". Iznjela je zanimljiv podatak da je preko 40 posto djece školske dobi, dječaka i djevojčica smatra kako je normalno udariti djevojku ili ženu ako se ne ponaša u skladu s očekivanjima njezina partnera. Dodala je kako su sva ta djeca, nakon odslušanog koglegija o građanskom odgoju - promijenila mišljenje.

Komentirala je i otpor u uvođenju Građanskog odgoja u škole. Misli da je oko toga kružilo dosta dezinformacija, kroz lažne vijesti i lažne dileme - "primjerice teza da će se dijete kad izađe iz škole pitati je li dječak ili djevojčica". 

- SDP je definirano je 12 kandidata za EP. Očekujem da ćemo se je i kolega Tonino Picula prikazati u najboljem svjetlu, a da će drugi kolege povući maksimalno u zajedičkom smjeru kako bi dobili najbolji rezultat. Zadali smo si ciljni rezultat od 203 tisuće glasova, što je na razini prošlih izbora, bez glasova koalicijskih partnera. To bi trebalo biti 3 mandata ukoliko izlaznost bude dobra, kazala je Biljana Borzan. Dodala je kako nikad na listi za EP nije bio predsjednik stranke.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!