Borzan o novom standardu označavanja hrane

10.03.2021.

14:48

Autor: IMS/HTV

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu

Foto: IMS/HTV / HRT

Koji su trendovi u prehrani te kako potrošače na jednostavan način informirati o nutritivnom sastavu proizvoda, govorilo se na konferenciji o označavanju hrane u Hrvatskoj i Europi. Uz "nutriscore", semafor koji se primjenjuje u nekim zemljama Unije, Hrvatska predlaže svoj znak, jamstveni žig  "Živjeti zdravo". Zasad ga nosi gotovo 300 hrvatskih proizvoda.


- U ovom trenutku na tržištu Europske unije nalazi se osam različitih načina označavanja hrane. No naš je cilj da se ujednači i da imamo jednu oznaku, kazala je Biljana Borzan, zastupnica u Europskom parlamentu.

Prof. dr. sc. Sanja Musić Milanović, voditeljica Službe za promicanje zdravlja u HZJZ-u, istaknula je da imaju devet kategorija proizvoda, a označavaju isključivo pozitivno.

- To je naš "Živjeti zdravo",  zeleni oblačić. Kad vidite oznaku "Živjeti zdravo", na bilo kojem proizvodu, naša poruka prema vama je - da ovaj poizvod u svojoj kategoriji zadovoljio najviše kriterije. To ne znači da drugi nisu dobri. To znači da je ovaj bolji od ostalih, istaknula je Musić Milanović.

- Nedavno istraživanje Eurobarometar pokazalo je da 82 posto ispitanika u Hrvatskoj želi na pakiranju vidjeti logo koji jamči da je hrana zdrava i održiva, istaknula je hrvatska eurozastupnica Borzan.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!