"Neprihvatljivo što još nisu raspisani izbori za Gradsko vijeće Varaždina"

03.03.2023.

11:39

Autor: T.V./HRT/Hina

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj izjavio je u petak da je neprihvatljivo i nekorektno što još nisu raspisani izbori za Gradsko vijeće i ocijenio da je Grad Varaždin postao zarobljenikom sitnih političkih interesa grupe ljudi, političkih stranaka i nekih nezavisnih lista.

Vlada RH je 16. veljače raspustila varaždinsko Gradsko vijeće, jer do kraja 2022. nije donesen gradski proračun za 2023. Vlada je imenovala povjerenicu Lovorku Horvat, a datum održavanja izbora za Gradsko vijeće još nije utvrđen.

U izjavi novinarima gradonačelnik Bosilj je rekao kako je razočaran što ni na jučerašnjoj sjednici Vlade RH nije donesena odluka o raspisivanje prijevremenih izbora za Gradsko vijeće Varaždina, naglasivši da nema ni jednog racionalnog razloga da se ovako odugovlači s tom odlukom.

Ustvrdio je kako je "jedina dilema očito ona politička i kalkulantska da se čim više odmaknu izbori, kako bi se javno mnijenje s tim otezanjem usmjerilo protiv gradonačelnika koji nije iz stranke koja je na vlasti na nacionalnoj razini".

Kaže da je Grad postao zarobljenikom sitnih političkih interesa grupe ljudi, političkih stranaka i nekih nezavisnih lista koje u sve to uvlače i Vladu.

- Nakon što su odbili proračun, sada čine sve kako bi se što više odužilo raspisivanje izbora, kako bi uz razumijevanje svojih partnera sa županijske razine uskočki osumnjičenik uredno stigao na sva ročišta koja su mu se baš zgusnula u veljači i ožujku, kako ne bi izbivao iz kampanje, izjavio je varaždinski gradonačelnik.

Tvrdi da je riječ o "političkoj opstrukciji u kojoj svoje prste ima i predsjednik Županijskog odbora HDZ-a i aktualni župan" koji je, kaže Bosilj, "po svemu sudeći preuzeo vođenje aktualnog gradskog HDZ-a Varaždina i koji odlučuje i o datumu izbora.

Na novinarsko pitanje vezano uz suradnju s Varaždinskom županijom i županom Anđelkom Stričakom, Bosilj je rekao kako želi imati korektan odnos i da Stričak mora biti svjestan da će nakon ovih izbora i dalje morati surađivati.

Zamjenik gradonačelnika Miroslav Marković kazao je da SDP na izbore ide samostalno, dodavši kako se nada da će građani prepoznati njihov trud i rad koji su pokazali u ovih godinu i pol dana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!