Bosilj: Varaždinsko Gradsko vijeće treba se konstituirati što prije, projekti stoje

10.03.2023.

11:32

Autor: Hina/HRT/A.V.

Neven Bosilj

Neven Bosilj

Foto: Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

Gradonačelnik Varaždina Neven Bosilj (SDP) rekao je u petak da je bitno da se što prije konstituira varaždinsko Gradsko vijeće kako projekti ne bi stajali, osvrćući se na odluku Vlade RH o raspisivanju prijevremenih izbora za Gradsko vijeće tek 16. travnja.


Unatoč tome što su se prijašnjih godina u slučajevima Ogulina, Iloka i Davora prijevremeni izbori održavali puno ranije, izvanredni izbori za varaždinsko Gradsko vijeće provest će se tek 16. travnja, upozorio je Bosilj.


To je hrvatskoj Vladi "na dušu", rekao je i dodao da umirovljenici i zaposleni u sustavu Grada čekaju proračun "kao ozebli sunce".


- Nadam se da ćemo već do 1. svibnja formirati Gradsko vijeće i donijeti proračun. To čekaju kao ozebli sunce i naši umirovljenici koji će dobiti zakašnjele uskrsnice i svi zaposleni u sustavu Grada - u dječjim vrtićima, kazalištu, muzeju, vatrogasci, knjižničari koji će dobiti sve zaostatke plaće aneksom ugovora, istaknuo je. Napomenuo je da će predložiti da iznos novaca predviđen za plaće na razini godine ostane isti tako da će im se, rekao je, nadoknaditi posebnim aneksom ta četiri izgubljena mjeseca.


Bosilj je izrazio nadu da će se Gradsko vijeće konstituirati što prije i da će biti kvalitetno i konstruktivno. 


Nakon konstituiranja, gradonačelnik ima rok od 90 dana da Vijeće usvoji predloženi proračun. U slučaju da se to ne dogodi, pojasnio je Bosilj, novo Gradsko vijeće se raspušta, a građani Varaždina izlaze na nove izbore na kojima će birati i Gradsko vijeće i gradonačelnika. Upozorio je kako bi u tom slučaju ova godina bila nepovratno izgubljena.


Rekao je i da u Gradu Varaždinu trenutno stoji puno projekata.


Njegov zamjenik Miroslav Marković ustvrdio je da jedini cilj dosadašnjih oporbenih vijećnika, gdje je prije svega istaknuo vijećnike s Nezavisne liste Ivana Čehoka, nije bio predlagati rješenja, već konstantno destruktivno djelovati.


- Jedino što rade je da rade kaznene prijave, pišu inspekcijama da nas što više zaustavljaju u čišćenju svega onoga što smo zatekli. I to je jedina i prava istina, rekao je Marković te dodao kako je vrijeme da se otvori nova stranica knjige u kojoj će mirno, sa svim zainteresiranim strankama i nezavisnim listama, raditi za dobrobit Varaždina.

Varaždinski gradski vijećnik Avar pozvao gradonačelnika Bosilja na ostavku

Gradski vijećnik Nezavisne liste Ivana Čehoka, Zlatan Avar pozvao je u petak gradonačelnika Nevena Bosilja (SDP) da podnese ostavku, zbog, rekao je, falsificiranja dokumenata i obmane vijećnika, te je odbacio optužbe da Čehokova NL opstruira rad gradske uprave.

- Najbolje bi bilo da gradonačelnik Bosilj da ostavku zbog nezakonitih radnji kojih je jako puno; zbog toga što je obmanjivao vijećnike i falsificirao dokumente, izjavio je na konferenciji za novinare Avar, koji je varaždinskom gradonačelniku ujedno odgovorio na optužbe da Nezavisna lista Ivana Čehoka opstruira rad gradske uprave.

- Priča da mi opstruiramo pada u vodu u onom trenutku kada vas netko na Vijeću dva sata upozorava i moli da to ne činite i da je sve nezakonito. Kada vi imate sjednicu u petak i subotu, i prekidate je jer ste izgubili kvorum, a nisu ga izgubili zbog Nezavisne liste Ivan Čehok, nego zato što su ih napustili njihovi koalicijski partneri, rekao je Avar, dodavši: "Nije bilo dosta plijena za dijeliti i to je njihova stvarnost".

Kaže kako Nezavisna lista Ivana Čehoka želi da se radi po zakonima Republike Hrvatske te je optužio Bosilja da konstantno kao gradonačelnik, krši zakone.

- Za njih su zakoni RH nebitni i misle da mogu kao nekada u partiji, kako bi njihov idol J.B. Tito rekao: 'Ne moramo se držati zakona k'o pijan plota' ", ustvrdio je Avar.

Pozvao je građane Varaždina da izađu na izbore za varaždinsko Gradsko vijeće 16. travnja, i pošalju poruku SDP-ovom Bosilju i, kako je kazao, "toj stranci da se tako više ne može voditi grad".

Vlada RH je 16. veljače raspustila varaždinsko Gradsko vijeće, jer do kraja 2022. nije donesen gradski proračun za ovu godinu. Izbori za Gradsko vijeće raspisani su za 16. travnja. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!