10:44 / 28.02.2019.

Autor: I.H./Hina

Bošnjaković: "Dogovor o nagodbi s Lučićem za tjedan, dva"

-

-

Foto: - / -

Bošnjaković je objasnio da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković izjavio je u četvrtak novinarima kako očekuje da bi se za tjedan, dva mogao postići dogovor u vezi s nagodbom s Franom Lučićem, jedinim preživjelim vatrogascem iz kornatske tragedije, koji već godinama od države traži naknadu štete.

Nakon što je jučer potvrđeno da će Državno odvjetništvo (DORH) slijedom dogovora u Vladi pokušati postići s Lučićem pravičnu nagodbu
, novinari su pitali ministra pravosuđa je li dopušteno da se tako nešto dogovara s glavnim državnim odvjetnikom.

Odgovorio je kako tu nije riječ o ugrožavanju neovisnosti, objasnivši da Vlada i Republika Hrvatska imaju pravo sudjelovati u tome ako će država plaćati obvezu prema Frani Lučiću.

Bošnjaković se složio s novinarima da taj slučaj predugo traje, a upitan kad bi se mogao postići dogovor - kazao je kako očekuje da će se "u idućih tjedan, dva te stvari izregulirati".

- Taj je sudski spor dosta kompliciran, kazao je, no sada bi DORH trebao obaviti razgovore sa svim sudionicima i napraviti model nagodbe koji će biti upućen Vladi na davanje suglasnosti, dodao je.

Vlada je u srijedu potvrdila da će Državno odvjetništvo pokušati postići pravičnu nagodbu s Lučićem, nakon što je održan sastanak premijera Andreja Plenkovića i Bošnjakovića s glavnim državnim odvjetnikom Draženom Jelinićem.


Vlada spremna financijski pokriti namirivanje odštete Lučiću

Glasnogovornik Vlade Marko Milić rekao je Hini kako je Vlada pokazala spremnost da financijski pokrije namirivanje odštete u slučaju da se postigne nagodba između nadležnog državnog odvjetništva i Lučićeva odvjetničkog tima.

- DORH će slijedom toga pristupiti Lučićevu odvjetničkom timu radi mogućeg postizanja pravične nagodbe, koja će pružiti zadovoljštinu za Lučića a da pritom država pokaže ozbiljnost i odgovornost kako bi se konačno priveo kraju taj slučaj koji traje dugi niz godina, rekao je Milić.

Napomenuo je da će DORH tomu pristupiti u funkciji zastupnika države u građanskim predmetima.

Jedini preživjeli vatrogasac iz kornatske tragedije početkom veljače djelomično je dobio spor radi naknade štete protiv Šibenika i Hrvatske koji su mu, prema nepravomoćnoj presudi zagrebačkog Općinskog radnog suda, dužni isplatiti 1,75 milijun kuna i uz to nadoknaditi dosadašnje i buduće troškove tuđe pomoći i njege, izgubljene zarade te poboljšane prehrane.

Lučić je spor dobio nakon više od dvanaest godina od tragedije u kojoj je tijekom rutinske intervencije gašenja požara na otoku Kornatu poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog, dok je on preživio s višestrukim ozljedama.

Na nepravomoćnu presudu Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu podnijelo je žalbu zbog "bitne povrede odredaba parničnog postupka, pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja te pogrešne primjene materijalnog prava u nepravomoćnoj presudi".

Zbog toga su vatrogasci tišnjanskog DVD-a 19. veljače prosvjedovali na magistrali u Tisnom tražeći da država odustane od žalbe na nepravomoćnu presudu i podnese trošak naknade zbog Lučićevih teških ozljeda.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!