20:52 / 25.10.2019.

Autor: IMS/V.K./HRT

Bošnjaković: Frustriran sam što nema boljih rezultata u procesuiranju ratnih zločina

-

-

Foto: - / -

Dijagnozu hrvatskom pravosuđu premijer Andrej Plenković je postavio povodom Europskog dana pravosuđa. Ono bi trebalo biti brže, bolje i modernije.
Dijagnozu hrvatskom pravosuđu premijer Andrej Plenković je postavio povodom Europskog dana pravosuđa. Ono bi trebalo biti brže, bolje i modernije.

Postupci traju predugo čime se povređuje pravo građana na suđenje u razumnom roku što posljedično ima i negativan utjecaj na gospodarstvo i investicije.

U emisiji Temi dana o stanju u pravosuđu govori Dražen Bošnjaković, ministar pravosuđa.

Ministar je rekao kako je percepcija građane glede pravosuđa negativna zato što još uvijek ne možemo biti zadovoljni sa stanjem u njemu.

- Još uvijek su nam postupci spori, imamo veliki broj neriješenih predmeta i kada tome dodate da se svako malo dogodi neki predmet koji baci sjenu na cijelo pravosuđe, gdje se događaju neke incidentne odluke koje zauzmu prostor u javnosti, tada je percepcija ovakva kakvu je imamo, govori ministar Bošnjaković i dodaje kako je stvarno stanje bitno bolje zato što pravosuđe godišnje dobiva milijun i dvjesto tisuća predmeta, a svake godine se riješi više od toga.

Naglašava da kako bi se percepcija promijenila treba se biti još brži, odgovorniji i mora se smanjiti na najmanju moguću mjeru broj incidentnih odluka. U tome se smislu stalno poboljšava zakonodavni okvir i stvaraju se materijalni uvjeti kako bi naši suci sudili u što boljim uvjetima.

- Danas smo pokazali na Trgovačkom sudu u Zagrebu jedan spis gdje primjenjujemo e-komunikaciju. To je nešto što smo uveli na sve Trgovačke sudove, zato što smatramo da su oni važni za gospodarstvo gdje imaju pozitivne učinke, istaknuo je ministar.

Naglasio je kako je ovo okvir da se prenese i na sve Općinske sudove, a to su sudovi koji zaprimaju najveći broj predmeta i to će se snažno osjetiti.

- Naša je želje da sve zaokružimo do 2020. godine i vjerujem da ćemo to uspjeti, rekao je.

- Mi uskoro idemo u osnivanje trgovačkih društava digitalnim putem, tako da će te moći iz vlastitog ureda ući u aplikacije, popuniti ih i imat ćete osnovano društvo, naglasio je Bošnjaković.

Česta je ocjena da naše sudstvo nije u potpunosti neovisno, te da se zna nalaziti pod utjecajem politike i moćnika.

- Mi smo osigurali pravni okvir da je postupak imenovanja sudaca takav da nema utjecaja politike, već o tome odlučuju suci. O napredovanju sudaca također odlučuju suci, rekao je i dodao kako se prošle godine izmjenom 6 zakona, još ojačala neovisnost sudstva.

Istaknuo je kako suci mogu biti smijenjeni, ako loše obavljaju svoj posao. Smatra kako nema sudaca koji bi radili nešto zato što im je netko to rekao, zato što imamo sustav gdje funkcioniraju pravni lijekovi.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić je komentirao izjavu predsjednika saborskog Odbora za ratne veterane Josipa Đakića kako nema dovoljno specijaliziranih timova koji bi se bavili isključivo procesuiranjem ratnih zločina.U ovom trenutku na takvim predmetima radi petnaestak ljudi. No, ne i isključivo na njima.

Pitanje procesuiranja ratnih zločina, posebno je aktualno na području Vukovara. Gradonačelnik Penava kritizira sporost pravosuđa u tom segmentu.

Bošnjaković je rekao kako u potpunosti razumije gradonačelnika Penavu i sve građane Vukovara te naglašava kako je i sam frustriran što tu nema boljih rezultata no to su vrlo složeni i komplicirani predmeti.

- Moram reći kako suradnja sa Srbijom zaista nije na nekakvoj razini. U dvije smo se godine sastali nekoliko puta, formirali smo i mješovite komisije koje bi trebale ponuditi sporazum o procesuiranju ratnih zločina. To ide vrlo teško i nemamo suradnju, naglasio je i dodao kako nam vrijeme nije saveznik. Što više vremena prolazi to dokazi sve jače blijede i mnogi počinitelji nam nisu dostupni.

Ministar je rekao kako sve pripremne radnje za osnivanje Visokog kaznenog suda idu dobro.Što se tiče predsjednika i sudaca o tome će odlučiti DSV i izabrat će najbolje kandidate.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!