14:05 / 25.10.2018.

Autor: E.P.C./B.S.LJ/P.F./HRT

Bošnjaković i Jelenić očekuju izručenje Ivice Todorića

-

-

Foto: - / -

Mislim da u Hrvatskoj nema političkog progona iz čistog razloga što, zapravo, radi se o vrlo konkretnim stvarima, izjavio je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.
U sudnici Visokog suda u Londonu, koja je bila popunjena do posljednjeg mjesta, gotovo tri sata trajalo je ročište na kojem se odlučuje hoće li osnivač Agrokora Ivica Todorić biti izručen Hrvatskoj. Sudac donosi odluku oko 15 sati.
Ročište o izručenju Ivice Todorića: Imaju li odvjetnici 'asa u rukavu'?

Odvjetnik je citirajući pravila europskog uhidbenog naloga, poručio da je povjerenje njegov temelj, a da istražitelji u Hrvatskoj nisu čekali kraj istrage i odluku o definitivnom podizanju optužnice prije zahtjeva za izručenjem. Nabrajao je elemente optužbe oslonjene na računovodstvene standarde, no sudac mu je odgovorio da je ovo jasna optužnica za prijevaru te uglavnom odbacio sve argumente obrane.

Evo što je o slučaju Todorić rekao ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković:

"Mislim da u Hrvatskoj nema političkog progona iz čistog razloga što, zapravo, radi se o vrlo konkretnim stvarima, gdje znamo u kakvom je stanju bio Agrokor, znači sve tvrtke u sustavu Agrokora, znamo koliko se to moglo reflektirati na cijelo gospodarstvo. I naprosto čeka ga jedno fer, korektno i objektivno suđenje, kakvo u Hrvatskoj je". 


Na pitanje je li DORH ispitao sve svjedoke u slučaju Agrokor, glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je da , od onih koji su navedeni u određivanju istražnog zatvora, postoji još jedan svjedok koji nije ispitan. Da je ovisilo isključivo o nama, taj bi svjedok bio već davno ispitan, rekao je. Odbio je insinuaciju da se s ispitivanjem svjedoka namjerno odugovlači kako bi se Ivicu Todorića moglo smjestiti u istražni zatvor jer nisu ispitani svi svjedoci u istrazi. Ništa se ne čeka namjerno, jednostavno proces je takav, rekao je. Nije mogao reći kad će posljednji svjedok biti ispitan.

Jelenić očekuje da odluka Visokog suda u Londonu bude pozitivna, odnosno da se potvrdi prvostupanjska odluka i da u skorije vrijeme Todorić bude u dosegu hrvatskog pravosuđa.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!