08:58 / 06.03.2019.

Autor: V.K./HRT

Bošnjaković: Kaznena politika u Hrvatskoj je iznimno blaga

-

-

Foto: - / -

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, govoreći o nagodbi s Franom Lučićem, posljednjim preživjelim vatrogascem s Kornata, kazao je kako se slaže da vrlo ružno izgleda činjenica da se već godinama vodi postupak i da Lučić još nije dobio nikakvu naknadu.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković, govoreći o nagodbi s Franom Lučićem, posljednjim preživjelim vatrogascem s Kornata, kazao je kako se slaže da vrlo ružno izgleda činjenica da se već godinama vodi postupak i da Lučić još nije dobio nikakvu naknadu.

- Zato mislim da je premijer jako dobro reagirao kada je rekao da to treba završiti, postići nagodbu. Državno odvjetništvo pozvalo je dionike moguće nagodbe na razgovore i ja vjerujem da će to biti brzo rješeno. Vrlo je bitno da se taj proces nakon toliko godina završi. Ovdje je novac najmanje važan. Najbitnija je ta jedna humana strana i da taj čovjek živi svoj život što je moguće lakše, rekao je Bošnjaković.

Na pitanje urednice i voditeljice Eliane Čandrlić Glibote može li se nagodba očekivati ovaj tjedan Bošnjaković je rekao kako vjeruje da bi to moglo biti doista ovaj ili idući tjedan. Prijedlog nagodbe doći će na Vladu RH nakon što bude izbalansiran, rekao je Bošnjaković.

Ministar je potvrdio da je predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović donijela odluku o pomilovanju Huanita Luksetića i ta bi priča, kao pojedinačna, trebala biti riješena. Ali, kako govori, trebalo bi promijeniti normne akte.

- Kada ljudi trpe takve muke trebaju imati alternativu i pomoć, naglašava i govori kako to podrazumijeva ujednačavanje postupanja.

- Mi i sada imamo mogućnost  uzgajanja, ali to mora biti pod nadzorom, istaknuo je.

Mislav Kolakušić prozvao je u emisiji „Nedjeljom u 2“, pravosuđe u Hrvatskoj, no, ministar je konstatirao kako mnogi kritiziraju pravosuđe i činjenica je da ono ne stoji sjajno, no, da brojke govore kako se svake godine smanjuje broj neriješenih predmeta.

- Imamo plan koji se temelji na digitalizaciji i kada on zaživi, rezultati će biti bolji, rekao je.

- Očekujem da ako sudac da izjavu da postoji korupcija u sustavu, on mora biti konkretan. Ako nema imena i prezimena, onda to nema smisla, naglašava.

Bošnjaković je rekao kako se Kolakušić, kao aktivni sudac, može kandidirati na izborima, no kako će morati izvršavati svoje obaveze.

- Što se tiče slučaja centara za socijalnu skrb, vidi se da je sustav u nekim segmentima zakazao, rekao je i naglasio kako smatra da je kaznena politika u Hrvatskoj iznimno blaga i da bi trebalo tu politiku promijeniti, rekao je.

Ministar je naglasio kako je Živi zid tražio da se, glede ovrha, sve vrati sudove.  On je protiv, zato što će se tako ponovno vratiti veliki broj neriješenih slučajeva na sudu. Smatra kako je redefinirana uloga bilježnika i financijske agencije dobro rješenje, ali o svim ostalim pitanjima da se može razgovarti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!