18:22 / 13.06.2018.

Autor: M.M./Hina

Bošnjaković najavio paket pravosudnih zakona

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je paket pravosudnih zakona koji će se sutra naći na dnevnom redu Vladine sjednice.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković najavio je paket pravosudnih zakona koji će se sutra naći na dnevnom redu Vladine sjednice. Kao najvažnije je naveo spajanje općinskih i prekršajnih sudova čime će se, kako je rekao, dobiti novi kadrovski potencijal, učinkovitost i bolji pristup građana sudovima.

Oni suci koji nemaju dovoljan broj predmeta moći će se rasporediti na predmete koji nemaju suca i na taj način će se predmeti rješavati brže, izjavio je ministar na briefingu u Ministarstvu pravosuđa. Dodao je kako će nova mreža sudova omogućiti bolji pristup građanima, jer se jačaju stalne službe izvan sjedišta suda pa će građani morati manje putovati i svoje potrebe rješavati u njima.  

Želimo brži i bolji rad Državnog sudbenog vijeća i Državno-odvjetničkog vijeća i imenovanja dužnosnika, skraćuju se rokovi, želimo objektivnije kriterije i odluke koje ne izazivaju dvojbe u javnosti i posao za Ustavni sud. Također, želimo ojačati sudove osnivanjem odjela za europsku pravnu stečevinu, praksu Europskog suda za ljudska prava i sudova Europske unije koji će to pratiti, poručio je Bošnjaković.

Kazao je i kako građani mogu očekivati brže postupanje, bolju dostupnost samih sudova i stalnih službi izvan sjedišta sudova, bolje suce koji će biti izabrani u transparentnom, objektivnom i bržem postupku, što znači bržu, a time i bolju pravdu.

Upitan u vezi osuđenog bivšeg čelnika Dinama Zdravka Mamića, koji se nalazi u BiH, Bošnjaković je rekao da je procedura propisana - izdana je tjeralica temeljem koje se trebaju stvoriti pretpostavke da bi se išlo sa zahtjevom za izručenje.

Napomenuo je kako će se sutra sastati sa bosanskohercegovačkim ministrom pravde te razgovarati i analizirati međudržavni sporazum iz 2012. i vidjeti koliko je RH postavila zahtjeva, a koliko druga strana i kakvi su rezultati, te vidjeti kakve su mogućnosti unaprjeđenja.
Takve sporazume koji se odnose na izručenje vlastitih državljana vezano za najteža kaznena djela, organizirani kriminal, korupciju i pranje novca imamo i sa Srbijom, Makedonijom i Crnom Gorom i u svima njima ima prostora za unaprjeđenje, kao i u svakom sporazumu nakon proteka određenog vremena i analize učinaka, istaknuo je ministar.

Vezano za prijedlog predsjednice Republike da se iz ovršnog postupka izostave javni bilježnici, Bošnjaković je najavio kako će idući mjesec biti predstavljena radna verzija novog Ovršnog zakona, u kojem se polazi od činjenica da treba malo preraspodijeliti uloge sudionika postupka.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!