Bošnjaković: Nema dogovora da pobačaj uđe u Ustav

24.02.2023.

15:21

Autor: T.V./HRT/Hina

Dražen Bošnjaković

Dražen Bošnjaković

Foto: HTV / HRT

Predsjednik saborskog Odbora za Ustav i Poslovnik Dražen Bošnjaković opovrgnuo je u petak informaciju, koja se pojavila u medijima, da je HDZ s lijevom oporbom postigao dogovor da pitanje pobačaja uđe u Ustav.

- Odlučno demantiram da smo postigli nekakav dogovor oko toga, nismo, rekao je Bošnjaković Hini, upitan za pisanje jednog medija da su HDZ i lijeva oporba pred sporazumom oko ustavnih promjena o referendumu i pobačaju.

Podsjetio je kako HDZ od početka razgovora o ustavnim promjenama komunicira da u njih ide samo zbog pitanja vezanih za referendum.

- Nikakav pobačaj nije na stolu, da to ne može ići jasno smo rekli još dok je naš Klub vodio Branko Bačić, oko prava na slobodu izbora ili o pobačaju nema pregovora, rezolutan je.

Potvrdio je da su međustranački razgovori o ustavnim promjenama održani u utorak i danas, a s lijeve strane, osobito od stranke Možemo postoji interes da pobačaj uđe u Ustav.

- Mi od početka ponavljamo da za tim nema potrebe. Imamo zakon koji to pitanje uređuje, Ustavni sud je ocijenio da je taj zakon u skladu sa Ustavom. Točno je da je Ustavni sud rekao da je nomotehnički zastario pa ga treba promijeniti, ali suštinski taj zakon funkcionira, kazao je.

Podsjetio je kako je Sabor napravio dva koraka u ustavnim promjenama, prvi u srpnju prošle godine, drugi u prosincu, a spomenuti sastanci su priprema za treći, završni korak. Nije izravno odgovorio na upit jesu li pregovaračke skupine korak bliže da se referendumska materija uredi Ustavom.

- Mi smo stalno otvoreni, stavili smo na stol naš prijedlog, koliko ćemo biti blizu vidjet ćemo u narednom vremenu, kazao je i dodao kako smatra da o tom pitanju treba kontaktirati i struku.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!