09:36 / 29.08.2019.

Autor: T.V./T.D./HRT

Bošnjaković: Nije točno da je Kristian bio maltretiran u zatvoru

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: Miranda Cikotic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Obdukcija na tijelu osamnaestogodišnjeg Kristiana Vukasovića koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju doveden u komatoznom stanju iz istražnog zatvora u Bilicama, pokazuje da je umro od "psihičke smrti".
Obdukcija na tijelu osamnaestogodišnjeg Kristiana Vukasovića koji je preminuo u splitskoj bolnici, nakon što je u nju doveden u komatoznom stanju iz istražnog zatvora u Bilicama, pokazuje da je umro od "psihičke smrti". Smrt je nastala zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen.

- Obitelj mladića umrlog u splitskoj bolnici tužit će državu


Patolog koji je obavljao obdukciju tvrdi da je Kristian Vukasović preminuo od psihičke smrti, odnosno da se radi o smrti nastaloj zbog straha, neispavanosti, stalnog psihičkog rastrojstva te ekstremnih okolnosti kojima je bio izložen. 

Odvjetnik koji zastupa obitelj Vinko Ljubičić smatra da se država mora brinuti s puno više odgovornosti o zatvorenicima, o ljudima koji su na izdržavanju kazne zatvora, o ljudima koji su u istražnom zatvoru.

- Osobno smatram da se olako pristupa određivanju istražnog zatvora kao krajnje mjere. Istražni zatvor mora biti izniman, ustvrdio je. 

Kaže kako je obitelj Vukasović je svjesna toga da se u ovom trenutku ne može njihovom Kristianu pomoći.

- Ali će biti iznimno zadovoljni ako slučaj Kristian bude tretiran na način da se makar jedan takav slučaj ubuduće izbjegne. Jasno da ćemo poduzeti sve pravne radnje u zaštiti svih interesa obitelji Vukasović, reko je odvjetnik Ljubičić.

Unatoč bolesti i invaliditetu Kristian smješten u istražni zatvor

Preminuli 18-godišnjak je u travnju osuđen na osam mjeseci zatvora zbog izazivanja požara u kojima je izgorjelo pet maslina, nekoliko stabala i dva hektara trave. Sam je odšetao u policijsku postaju i prijavio se.

Unatoč tomu što je bio dijete s posebnim potrebama, što je imao teži invaliditet, potrebu za cjelodnevnu pomoć i njegu te što je bolovao od poremećaja piromanije, smješten je u istražni zatvor Bilice u Splitu.

Državno odvjetništvo i Ministarstvo pravosuđa tvrde da do sada nisu utvrđene nepravilnosti u radu državnih službenika Zatvora u Splitu.


Postavlja se pitanje kako je osoba s mentalnim poteškoćama uopće završila u zatvoru, te zašto se protiv Kristiana vodio postupak kao prema zdravoj osobi? O tome se razgovaralo u večerašnjoj Temi dana.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković posjetio je zatvor u Splitu nakon tragične smrti 18-godišnjeg Kristiana VukasovićaKaže kako je razgovarao sa zatvorskim upraviteljem i zatvorskom liječnicom, obišao ćeliju gdje je Kristian bio smješten te razgovarao s ljudima koji su s njim bili u ćeliji.

- Pogledao sam i snimke nadzorne kamere kako bi se uvjerio u kakvom je on stanju bio dan prije nego što se ovo dogodilo. Dobio sam precizne odgovore i precizna izvješća. Ono što u cijeloj priči manjka je nalaz obdukcije koji ćemo, vjerujem, brzo dobiti. Sve su ovo špekulacije jer nalaza obdukcije još nema. Kada dobijemo dokument onda ćemo moći govoriti o tome koji je uzrok smrti, poručio je ministar u Temi dana.  

- Kristian je mijenjao ćelije, to je točno zato što je on imao snažan poriv da prouzroči nekakav požar. Zato su ljudi koji su s njim bili u ćeliji budno motrili na njega. Da bi očuvali tu pažnju i koncentraciju na jednoj visokoj razini u zatvoru su mu mijenjali ćelije i mijenjali ljude koji su na njega pazili. I to je jedna dobra mjera, ustvrdio je ministar koji je demantirao navode da je Kristian bio maltretiran u ćeliji.

- To naprosto nije točno. Ja sam danas razgovarao s ljudima koji su ovih zadnjih nekoliko dana bili s njim, razgovarao sam i s našim osobljem unutar zatvora. Moram reći da i osoblje teško doživljava činjenicu da je nastupila smrt. Prema njemu su se s puno pažnje odnosili unutar zatvora, rekao je Bošnjaković.

Potvrdio je da je Kristian koristio tablete koje su mu liječnici propisali.

- Proveo je 4 mjeseca u zatvoru, od toga 47 dana u bolnici te je imao 18 neposrednih kontakata sa svojom liječnicom. Također, često je išao u KBC Split. Svako jutro i večer mu je medicinska sestra donosila terapiju. Njegovo je stanje zahtijevalo konzumaciju svih tih lijekova, ustvrdio je. 

Na pitanje novinara je li greška što je unatoč teškom psihičkom stanju, suicidalnim mislima i terapiji lijekovima iz Svetošimunske bolnice u Zagrebu, u kojoj je prema nekim tvrdnjama boravio u tri navrata, stalno vraćan u istražni zatvor u Bilicama, ministar je naglasio da je to medicinsko pitanje na koje on ne može dati odgovor.

- Kristian je bio, kako njegova liječnica tvrdi, jedna vrlo otvorena osoba koja je otvoreno iznosila probleme koje osjeća i terete koje sa sobom nosi. Uvijek kada bi to iznio, on bi bio upućen u našu zatvorsku bolnicu u Zagrebu kako bi dobio stručnu pomoć. Kada bi ti stručnjaci procijenili da je on u stanju se vratiti u Split, on bi bio vraćen u Split i nastavio bi izdržavati kaznu uz sve mjere opreza koje sam već naveo, objasnio je Bošnjaković.

O tvrdnjama da je Kristian imao podljeve na preponama i donjem dijelu trbuha ministar je rekao da su mu liječnici rekli kako to nisu hematomi dubljeg karaktera koji bi proizlazili iz nekakvih udaraca već su posljedica pokušaja samoozljeđivanja uslijed suicidalnih misli.

Protiv njega se kazneni postupak vodio redovito, a sudilo mu se kao zdravoj osobi jer je, kako je utvrđeno, u trenutku počinjenja djela bio je ubrojiv.

- Tu je odlučno bilo mišljenje stručnih vještaka koji su rekli da je u trenutku počinjenja nedjela bio ubrojiv, doduše bitno smanjeno ubrojiv ali ubrojiv te je mogao shvatiti obilježja djela koje čini. To mu je uzeto u obzir prilikom odmjeravanja kazne te je osuđen na osam mjeseci zatvora uz obavezno psihijatrijsko liječenje. Da se ovo nije dogodilo on bi u prosincu izašao na slobodu, kazao je ministar.

Najavu odvjetnika obitelji Vukasović kako će obitelj tužiti državu komentirao je riječima kako svatko ima pravo podnijeti tužbu.

- Država će iznijeti sve ove argumenta o kojima sam danas govorio, sve što je učinila vezano uz stanje Kristiana Vukasovića. Po nama, pružili smo sve mjere koje je struka propisala. Svaki dan se trudimo poboljšati uvijete u našem zatvorskom sustavu. Negdje su uvjeti bolji, negdje gori. Ali u svijetlu činjenice da je imao punu medicinsku terapiju i da smo ga vozili u bolničke sustave u Zagrebu i Splitu jasno je da smo se brinuli, poručio je Bošnjaković.

Iako je u globalu zadovoljan stanjem u našem zatvorskom sustavu ističe kako još uvijek postoji veliki prostor za unaprjeđenje uvjeta u kojima zatvorenici borave.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!