Bošnjaković: Nemamo ništa protiv tematske sjednice Odbora za pravosuđe

25.04.2023.

19:04

Autor: Hina/E.P.C.

Bošnjaković i Reiner nakon sastanka vladajuće većine

Bošnjaković i Reiner nakon sastanka vladajuće većine

Foto: Jurica Galoic / PIXSELL

Saborski zastupnik HDZ-a Dražen Bošnjaković izjavio je da nemaju ništa protiv toga da se održi tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe na koju bi se pozvalo glavnu državnu odvjetnicu Zlatu Hrvoj-Šipek i dojučerašnju ravnateljicu USKOK-a Vanju Marušić.

- Nemamo ništa protiv da se istražuju sve te okolnosti, rekao je Dražen Bošnjaković novinarima u Banskim dvorima nakon sastanka parlamentarne većine, upitan imaju li što protiv zahtjeva SDP-a da se održi tematska sjednica saborskog Odbora za pravosuđe na kojoj bi Zlata Hrvoj-Šipek i Vanja Marušić odgovorile na otvorena pitanja.


Upitan zašto je Hrvoj-Šipek bila 20. travnja na sastanku s premijerom Andrejom Plenkovićem i upoznala ga s okolnostima razrješenja ravnateljice USKOK-a, Bošnjaković je podsjetio da je glavna državna odvjetnica izjavila kako je sama donijela odluke vezano za to pitanje prije nego što je razgovarala s premijerom.


- Ključno je da je ona prije tog sastanka donijela samostalno i neovisno te odluke. Da je bilo obrnuto, onda bi se moglo razgovarati je li to ili nije u redu. Ovako, ona je odluke donijela i izvijestila je o odlukama, kazao je.


Upitan je li HDZ-u dobro došlo to što je Marušić dala ostavku, Bošnjaković je podsjetio da ju je HDZ podržao u dva mandata. 


- Zašto bi to nama dobro došlo? Mi smo Vanju Marušić podržali u drugom mandatu, poručio je. 


Predsjednik SDP-a Peđa Grbin rekao je kako se čini da se USKOK previše približio stanovitom A.P., zbog čega je, smatra on, ravnateljica Vanja Marušić morala otići. Čelnica Možemo! Sandra Benčić rekla je kako je premijer Andrej Plenković imao problema s nekim postupcima USKOK-a i da su ga "žuljali".


Na sastanku vladajuće koalicije niz tema


Novinare je zanimalo i je li direktor MOL-a Zsolt Hernadi govorio istinu kada je rekao da hrvatska Vlada nije dala nikakve konkretne ponude za otkup dionica Ine, a Bošnjaković je odgovorio da Vlada nije surađivala ni pregovarala s Hernadijem, kojeg je pravomoćno osudilo hrvatsko pravosuđe.


- On ni u kakvim razgovorima s hrvatskom Vladom nije sudjelovao, kazao je Bošnjaković.


Predsjednik saborskog Kluba HDZ-a Željko Reiner izvijestio je da su na sastanku vladajuće koalicije načelno razgovarali o zakonu o turističkoj djelatnosti, pri čemu im je ministrica turizma Nikolina Brnjac prikazala osnovne obrise tog zakona.


Razgovarali su i o eksperimentalnom programu cjelodnevne škole, o zakonu o hrvatskom jeziku na kojem će se, poručio je Reiner, još dosta raditi, kao i o reformi plaća u državnoj upravi i javnim službama.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!