15:53 / 30.09.2019.

Autor: D.M./HRT

Bošnjaković obećao pomoć pravosudnim policajcima

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: Marko Prpic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ako ih ministar Dražen Bošnjaković ne posluša te im se ne poboljšaju uvjeti rada, spremni su za novi veliki prosvjed na Markovu trgu, potkraj godine.
Više stotina pravosudnih policajca je prosvjedom ispred Ministarstva pravosuđa upozorilo na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu tražeći bolje uvjete i veće plaće. Prosvjednici u bijelim majicama, uz transparente poput "Ne želimo iz zatvora na groblje" te "Ministre i mi smo ljudi" poslali su poruku "Ovako više ne ide". Sindikalne je predstavnike primio resorni ministar Dražen Bošnjaković koji im je obećao pomoć.

- Zatvorenicima lijekove dijele pravosudni policajci


- Zatvorski sustav počiva na pravosudnoj policiji, stoga nije ni bezobrazno ni bahato tražiti prava koja nam pripadaju, rekao je glavni tajnik Sindikata Pravosudne Policije Hrvatske (SPPH) Željko Žužinjak. Podsjetio je da su policijski službenici ostvarili veće benefite od ostalih državnih službi kroz Zakon o policiji, dok oni takav zakon nemaju. Zahtijevaju izradu posebnog zakona kojim bi se regulirali odnosi u pravosudnoj policiji. Nezadovoljni su i povećanjem koeficijenta složenosti poslova za samo neke zaposlenike pravosudnih tijela, stoga traže i povećanje koeficijenata u njihovoj profesiji jer, ističe Žužinjak, s početnom plaćom od 3.500 kuna ne mogu se privući mladi, sposobni i pošteni ljudi.Prosvjednicima su podršku pružili i zaposlenici pravosudnih tijela, zaposlenici osiguranja pravosudnih tijela te mnogi drugi. Tamara Čatlak Cindro sa splitskog Županijskog suda istaknula je kako je riječ o zajedničkoj borbi za dostojanstven život. "Sve doista počiva na vama, ali ne može se sustav graditi na entuzijazmu i odanosti ljudi, a da pri tome ljudi nemaju radne uvjete niti dostojnu plaću", rekao je okupljenima predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.

S Bošnjakovićem dogovoren nastavak razgovora

-Konačno smo s ministrom razgovarali o nekim problemima i dogovorili smo se da ćemo sad početi detaljnije razgovarati, rekao je po završetku jednosatnog sastanka s ministrom Bošnjakovićem predsjednik SPPH-a Armin Tatarević. Iznijeli su, kazao je, sve zahtjeve, a ministar je obećao da će se raditi na tome, počevši od Zakona o izvršavanju kazne zatvora, kojim će biti regulirana sva prava pravosudne policije i zaposlenika zatvorskog sustava. Što se tiče plaća, kaže Tatarević, razumiju što Vlada može i ne može dati te su stoga tražili od ministra da se zauzme za povećanje koeficijenata. "Ako ne bude promjena do početka iduće godine organizirat ćemo veliki prosvjed na Markovom trgu, a u tom slučaju planiramo i bijeli štrajk", poručio je.

"Volio bih da se i pravosudnoj policiji poveća plaća"

Ministar Dražen Bošnjaković je ranije danas rekao kako je u tijeku izrada proračuna za iduću godinu te da bi volio da se nađu mogućnosti da se i pravosudnoj policiji poveća plaća. Ocijenio je i da je u zatvorskom sustavu trenutno oko 3600 zatvorenika dok ih je u njegovom ranijem mandatu (2010. i 2011.) bilo oko 5000. "Trudimo se osigurati da zatvorski sustav funkcionira i u najvećoj mjeri funkcionira. Ne postoji zatvorski sustav koji nema incidentnih situaciji nigdje u svijetu. Bilo bi dobro da uspijemo povećati kapacitete i radimo da to bude", kazao je.

Kao uvertira u prosvjed pred Ministarstvom jutros je ispred Županijskog suda u Puli prosvjedovalo 50-ak pravosudnih policajaca zahtijevajući veća prava, bolje uvjete rada i veće plaće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!