15:57 / 26.11.2019.

Autor: Hina

Bošnjaković: Pad broja neriješenih predmeta s 1,6 milijuna na 350 tisuća

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ukupna vrijednost projekta Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH je 91 milijun kuna, od čega se 85 posto financira putem Europskog socijalnog fonda.
- Broj neriješenih predmeta u hrvatskom pravosuđu pao je s 1,6 milijuna, koliko ih je bilo prije sedam-osam godina, na 350 tisuća potkraj prošle godine, istaknuo je danas ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković na konferenciji vezano za projekt "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH".

Ukupna vrijednost projekta "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u RH" je 91 milijun kuna, od čega se 85 posto financira putem Europskog socijalnog fonda. Cilj mu je osiguranje učinkovitijeg, modernijeg i profesionalnijeg pravosuđa unaprjeđenjem sustava mjerenja, praćenja i evaluacije rada u pravosuđu, optimizacijom organizacije rada i poslovnih procesa, jačanjem kompetencija i kapaciteta čelnika pravosudnih tijela i službenika u pravosudnim tijelima te unaprjeđenjem razine i obuhvatnosti uporabe IT alata.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković naglasio je da su procesi u pravosuđu unaprijeđeni nabavom kvalitetne opreme.

Nabavili smo uređaje koji pretvaraju govor u pismo, 800 kompleta. Nabavili smo 2100 računala, 500 laptopa, 600 pisača, 150 skenera i podijelili sudovima i državnim odvjetništvima. Vrlo lijepa i kvalitetna oprema koja u sustavu funkcionira, rekao je Bošnjaković, istaknuvši da je cilj brže, bolje i modernije pravosuđe.

Prije sedam-osam godina imali smo 1,6 milijuna neriješenih predmeta, prošlu godinu smo završili s 350 tisuća, dodao je ministar pravosuđa.

Aladrović: Za unaprjeđenje i modernizaciju pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda 195 milijuna kuna

Ministar rada i mirovinskog sustava Josip Aladrović naglasio je da je za aktivnosti unaprjeđenja i modernizacije pravosuđa iz Europskog socijalnog fonda osigurano ukupno 195 milijuna kuna te da se provode optimizacija i digitalizacija pravosudnog sustava, nastavak digitalizacije zemljišnih knjiga te jačanje kapaciteta pravosudnih službenika u probacijskom i zatvorskom sustavu, ukupne vrijednosti oko 140 milijuna kuna.

U sklopu tih aktivnosti jačaju se kapaciteti više od 1300 pravosudnih djelatnika te se unaprjeđuje organizacija rada u sklopu 22 suda na području cijele Hrvatske. Cilj je skraćivanje trajanja sudskih postupaka te poboljšanje učinkovitosti u rješavanju predmeta, kazao je Aladrović.

Europski socijalni fond i u budućnosti će biti motor razvoja jer će od 2021. Hrvatskoj na raspolaganju biti tzv. ESF plus, smatra državni tajnik u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova Europske unije Velimir Žunac.

Pokazalo se da su europski fondovi važan izvor financiranja. Gotovo 80 posto svih javnih ulaganja u Republici Hrvatskoj ostvareno je zahvaljujući europskim fondovima, rekao je Žunac.

Tijekom 15 mjeseci provedbe projekta "Unaprjeđenje i modernizacija pravosudnog sustava u Republici Hrvatskoj" iskorišteno je gotovo 62 milijuna kuna te je preostalo još 29 milijuna. Projekt traje 42 mjeseca.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!