15:50 / 25.10.2018.

Autor: S.M./Hina

Bošnjaković: Percepcija o pravosuđu loša zbog nekih eksponiranih slučajeva

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Za pozitivne pomake zaslužna su nova zakonska rješenja, među kojima su i spajanje prekršajnih i općinskih sudova te novi nacrt ovršnog zakona, istaknuto je među ostalim.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković ocijenio je u povodu Europskog dana pravosuđa da je percepcija o tom sustavu u Hrvatskoj i dalje loša zbog nekoliko medijski eksponiranih slučajeva, unatoč statistikama koje pokazuju smanjenje sudskih zaostataka i veći broj riješenih nego primljenih novih predmeta.

"Javnost pravi relativno mali broj predmeta, a deseci i stotine tisuća predmeta redovito se rješavaju", kazao je Bošnjaković, dodajući da dobre statistike padaju u sjenu nekoliko glasovitih slučajeva. Ocijenio je i da su za pozitivne pomake zaslužna nova zakonska rješenja, među kojima su i spajanje prekršajnih i općinskih sudova te novi nacrt ovršnog zakona, ali i projekti poput eSpisa čija je nadogradnja u četvrtak predstavljena u Ministarstvu pravosuđa.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela istaknuo je da je broj neriješenih spisa u odnosu na 2013. manji za 37 posto. "To možda ne bi ni znali da nema eSpisa", rekao je Mrčela i dodao da je po broju riješenih predmeta Hrvatska u europskoj sredini. "Radimo na tome da budemo bolji, ali nismo tako loši kao nas se prikazuje na temelju 10 ili 12 u medijima eksponiranih spisa ili čudnih odluka koje se ne mogu opravdati ili nisu pravomoćne", smatra Mrčela. Ocijenio je i da će nadogradnja informacijskih sustava pružiti alate da suci rade brže i modernije.

"Hoće li to i biti bolje, ovisi samo o sucima. Ne smijemo zaboraviti ljudski činitelj, jer sudski posao mogu raditi samo suci. Bez sudaca nema sudbene vlasti", poručio je Mrčela. No dodao je da i suci trebaju pokazati primjereno znanje i ponašanje radi povećanja ugleda sudbene vlasti, ne samo zbog njih samih nego i zbog građana.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!