20:34 / 15.03.2019.

Autor: HRT

Bošnjaković: Slučaj Lučić bio je u pravnom smislu vrlo težak predmet

-

-

Foto: - / -

Nagodba s Franom Lučićem i osnivanje Visokog kaznenog suda, bile su teme o kojima se razgovaralo u "Temi dana“ s ministrom pravosuđa Draženom Bošnjakovićem.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković govorio je u HRT-ovoj emisiji "Tema dana" o nagodbi s Franom Lučićem, osnivanju Visokog kaznenog suda i novom Zakonu o zemljišnim knjigama.

Belakušić za HRT: Trebao je Frane Lučić i prije dobiti odštetu


Osniva se Visoki kazneni sud

Slučaj Lučić bio je u pravnom smislu vrlo težak predmet u kojem je viši sud ukidao presude i vraćao ih na ponovno suđenje.

- Cijeli dio vatrogastva i zaštite od požara složeno je reguliran u zakonu, rekao je i naglasio da ni sami sudovi nisu znali detektirati tko je za što direktno odgovoran.

- Premijer je prije dva tjedna rekao kako se ta priča mora završiti s nagodbom i danas je Vlada temeljem izvješća državnog odvjetnika donijela odluku kojom je dala suglasnost za nagodbu, ističe ministar Bošnjaković i dodaje kako je dobro da se to završilo nakon toliko godina.

Dugo se već govori o osnivanju Visokog kaznenog suda i on bi trebao početi s radom 1. siječnja 2020. godine. Da bi se osigurao početak rada tog suda ministar je donio odluku kojom je dao sucu Turudiću ovlast da obavlja sve one stručne, tehničke i administrativne poslove, tj. pripremne radnje koje su potrebne da bi taj sud počeo raditi.

- S tim sudom ćemo dobiti ujednačeniju praksu. Imat ćemo sud koji će odlučivati o žalbama u odnosu na prvostupanjske presude županijskih sudova, rekao je i dodao kako su to one predmeti gdje je donesena kazna dulja od dvanaest godina zatvora.

Ministar naglašava kako će se s ovim sudom rasteretiti Vrhovni sud.

- Ovaj će se sud organizirati bez velikih troškova i u njemu će se zaposliti 15-ak sudaca iz postojećeg sustava, rekao je ministar.

Vlada je danas stavila u proceduru Zakon o zemljišnim knjigama i ministar govori kako se ovim novim zakonom očekuje da će se stvoriti preduvjeti za brže rješavanje predmeta.

- U posljednjih 10-ak godina dosta je učinjeno u segmentu zemljišnih knjiga. Digitalizirali smo ih, funkcionalno smo ih spojili sa katastrom,  rekao je i dodao kako se novim Zakonom išlo korak dalje i kodificiralo se sve ono što imamo i precizno propisalo rokove u kojima se stvari moraju obavljati.

- Ako ste kupili nekretninu i želite je uknjižiti kao svoje vlasništvo, ovim je zakonom propisano kako sud mora riješiti vaš zahtjev u roku 15 dana, što do sada nije bio slučaj, naglasio je Bošnjaković.

Ministar je rekao kako 160 katastarskih općina u RH koje nemaju zemljišne knjige i ovim je zakonom propisano da se u roku 5 godina taj problem mora riješiti.
-

-

Foto: - / -

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!