11:20 / 16.12.2018.

Autor: HRT

Bošnjaković: Slučaj puštenog Daruvarca poslužit će da se izmjenama unaprijedi zakonski okvir

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar Bošnjaković rekao je da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković zbog puštanja na slobodu okrivljenog nasilnika Darka Kovačevića, zvanog Daruvarac, u Zadru je razgovarao s predsjednicima zadarskih sudova i državnog odvjetništva. Izjavio je da se na taj predmet nije moglo utjecati, ali će im to iskustvo poslužiti da zakonskim izmjenama unaprijede pravni okvir kako se u budućnosti to ne bi događalo.

- Prosvjed u Zadru zbog puštanja Darka Kovačevića Daruvarca
- Mamula o slučaju premlaćene djevojke: Gdje je pravda?
- Krici i plač djevojke žrtve nakon odluke da nasilnik Kovačević izlazi 

Ministar je obavio razgovor s čelnicima Županijskog i Općinskog suda te županijskim i općinskim državnim odvjetnikom kako bi vidio činjenice u predmetu i slijed događaja nakon što je Darko Kovačević, zvani Daruvarac (31), koji je prijetio i teško ozlijedio 18-godišnju Zadranku pušten na slobodu zbog isteka maksimalnog pritvorskog roka od šest mjeseci.

"Svi znamo o kakvom se kaznenom djelu radilo i što se sve tu stavlja na teret, definitivno nije dobro", rekao je Bošnjaković. Predmet je, po njegovim riječima bio opterećen određenim stvarima na koje se nije moglo utjecati i bio bi završen da nije došlo do bolesti suca koji je vodio slučaj.

Najavio je izmjene Zakona o kaznenom postupku i implementaciju novih direktiva EU-a, dodavši da će na takvim predmetima spoznati i vidjeti iskustva da unaprijede pravni okvir kako se "to ne bi događalo".

Za slučaj je rekao da ne može reći je li bilo zlouporaba, ali će kod izmjena zakona poraditi na određenim pravima odvjetnika da traže izuzeća od predsjednika suda do predsjednika neposredno višeg suda. Iako su to standardna prava, pitanje je, kaže ministar treba li to pravo ograničiti kako ne bi bilo zlouporaba zbog odugovlačenja postupka.

U konkretnom slučaju postupak su opterećivali zahtjevi za izuzećem sudaca pa će o tome kod izmjena zakona napraviti analizu kako te mogućnosti svesti na mjeru koja ne bi opterećivala postupak, rekao je ministar.

Reagirala i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović

Na facebooku je reagirala predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. "Država koja nije u stanju stvoriti uvjete da se presuda za brutalno nasilje nad ženom donese u primjerenom roku i u kojoj ne postoje zaštitni mehanizmi da se spriječi manipuliranje proceduralnim pravilima, ima ozbiljan problem. I ne, ovo nije pritisak na pravosuđe, nego izraz ogorčenja žene i majke", napisala je predsjednica.U Zadru je jučer Socijaldemokratski forum žena SDP-a organizirao prosvjed i osudio puštanje na slobodu Kovačevića, ocijenivši to sumrakom funkcioniranja pravosudnog sustava u Hrvatskoj. U priopćenju među ostalim podsjećaju da je Hrvatska država u kojoj je Istanbulska konvencija ratificirana, ali da ništa nije učinjeno da se intervencijom u zakone ili barem odgovornošću u vođenju postupka spriječi ovakva praksa.

Udruga hrvatskih sudaca priopćila je da sud može jedino postupati po zakonu, bez obzira na "političke i druge prosvjede". 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!