11:05 / 30.09.2019.

Autor: M.Š./HRT

Bošnjaković: Turudić je renomirani sudac, nemam razloga mu ne vjerovati

-

-

Foto: - / -

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da će razgovarati s pravosudnim policajcima.
Zaposlenici suda, pravosudni policajci, sudske zapisničarke, tajnice, računovotkinje, vozači i informatičari kojima je potporu iskazalo i nekoliko sudaca u ponedjeljak su pred sudskom zgradom u Puli prosvjedovali kako bi ukazali na nezadovoljstvo niskim plaćama, ali i opasnost od "urušavanja cijelog sustava".

- Prosvjed je trajao od 10.45 do 11 sati, za vrijeme stanke, a osim nezadovoljstva niskim plaćama i straha za "urušavanja sustava" prosvjednici su ukazali i na nelogičnost kojom je posljednje povećanje plaća zaobišlo zaposlenike u računovodstvu, čistačice, spremačice, vozače, ali i informatičke referente.

U razgovoru s nezadovoljnim zaposlenicima, čulo se kako plaća pravosudnog policajca vježbenika iznosi oko 3.500 kuna, a za tu plaću, kako su izjavili "nitko ne želi raditi u sustavu u kojemu već godinama kronično nedostaje kadar".

Na nisku plaću žalile su se i administrativne referentice, a jedna od njih, pred mirovinom ustvrdila je kako nakon 35 godina staža ima plaću od 4.400 kuna, što je daleko ispod hrvatskog prosjeka.

Sindikat pravosudne policije Hrvatske danas u Zagrebu organizira mirni prosvjed "Ovako više ne ide" jer zaposlenici zatvorskog sustava nezadovoljni su stanjem u zatvorima i kaznionicama te prosvjedom žele ministra i javnost upozoriti na alarmantno stanje u zatvorskom sustavu.

Ministar Dražen Bošnjaković komentirao je visinu plaća u pravosuđu. Kazao je da su u njegovom mandatu plaće dužnosnika i službenika u pravosuđu porasle.

U tijeku je izrada proračuna te bi volio da, ako se nađu mogućnosti, da se ide s povećanjem plaća.

Za zatvorski sustav je rekao da nije tako pun kao što je bio prije.

Trenutačno je u sustavu 3500-3600 zatvorenika, s tendencijom povećanja.

- Trudimo se da zatvorski sustav funkcionira i rekao bih da u najvećem dijelu funkcionira. Bilo bi dobro da uspijemo povećati kapacitete, radimo na tome da bude bolje, dodao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković.

Bošnjaković je rekao da u slučaju suca Ivana Turudića nema dvojbe da je "vozio brže od dozvoljenog, što nije prihvatljivo, ali se događa, on je kaznu platio".

Dodaje za Turudića da je renomirani sudac koji je sudio u velikim predmetima te da nema razloga da mu ne vjeruje.

- Što se tiče eventualnog bijega, policija u tom smislu nije podnijela prekršajnu prijavu, a u vezi neodazivanja na sud, sam sud je rekao da dostava poziva nije bila uredna, rekao je.

Na pitanje vidi li razlog za stegovni postupak, rekao je da će se to tek vidjeti nakon što prouči pismeno očitovanje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!