13:50 / 19.04.2018.

Autor: A.G.B./B.S.LJ./HRT

Bošnjaković u Saboru: Izbor Jelenića nije akt neprijateljstva prema Cvitanu

Dražen Jelenić (foto: Patrik Macek/PIXSELL )

Dražen Jelenić (foto: Patrik Macek/PIXSELL )

Foto: - / PIXSELL

Hrvatski sabor raspravlja o Vladinu prijedlogu da Dražena Jelenića imenuje glavnim državnim odvjetnikom.
Saborski Odbor za pravosuđe jednoglasno je podupro Vladin prijedlog da se za novog glavnog državnog odvjetnika imenuje Dražen Jelenić, zamjenik dosadašnjeg državnog odvjetnika Dinka Cvitana.

Dražen Jelenić
je pred članovima Odbora istaknuo da rad na predmetima korupcije i dalje ostaje prioritet DORH-a, uz slučajeve organiziranog kriminala i ratnih zločina. Njegov je cilj, bude li izabran, nastaviti put razvoja DORH-a.

"Ono što mi je definitivno cilj, ukoliko budem imenovan, je revitalizirati odnos DORH-a i našeg glavnog partnera, a to je kriminalistička policija", rekao je kandidat Vlade za glavnog državnog odvjetnika.

Jelenić je rekao da je svjestan kakva je percepcija DORH-a u javnosti te vjeruje da će se ona promijeniti. Prvo će, rekao je, sjesti sa svojim kolegama zamjenicima, podijeliti zadaće i nastavljaju dalje raditi.

Premijer Andrej Plenković smatra da Jelenić ima potrebno iskustvo i da je riječ o kvalitetnom kandidatu. "Očekujem da DORH i dalje bude važna i neovisna pravosudna institucija s iskusnim državnim odvjetnikom na čelu", rekao je Plenković.

Dražena Jelenića u Saboru je predstavio ministar pravosuđa za kojeg su zastupnici imali brojna pitanja. SDP je zanimalo zašto odlazi aktualni glavni državni odvjetnik, odnosno što je Vladi smetalo kod Dinka Cvitana. "Možda jer je pokrenuo istrage protiv koalicijskih partnera ili Agrokora gdje se događa legalna pljačka ili možda zbog toga što nije htio raditi po nalogu vladajućih", rekao je šef SDP-a Davor Bernardić za saborskom govornicom.

"Ne smeta nas ništa, mi Dinka Cvitana nismo ni razriješili niti smijenili, njemu naprosto istječe mandat", odgovorio je Bošnjaković.Vesna Pusić iz Kluba zastupnika GLAS-a i HSU-a izjavila je kako nema nikakve logike da treba diskreditirati ili odbaciti dosadašnjeg državnog odvjetnika, a da bi se predložio novi kada se radi o ovakvoj situaciji završetka mandata.

Dinku Cvitanu mandat istječe za pet dana. To bi značilo da bi novi državni odvjetnik mogao prisegnuti već u ponedjeljak.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!