19:20 / 13.02.2019.

Autor: M.Š./Hina

Bošnjaković u Temi dana o odnosima sa Srbijom

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL

Foto: - / PIXSELL

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je, nakon sastanka sa srpskom ministricom Nelom Kuburović, ponovio kako nije "prezadovoljan" suradnjom dvaju ministarstva unazad godinu dana te da nisu razgovarali o ratnoj odšteti
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković u srijedu je, nakon sastanka sa srpskom ministricom Nelom Kuburović, ponovio kako nije "prezadovoljan" suradnjom dvaju ministarstva unazad godinu dana te da nisu razgovarali o ratnoj odšteti, dok mogućnost ukidanja presude Davoru Kovačević Daruvarcu zbog pogreške sutkinje te presude Zoranu Ercegu, koji je izazvao incident na otkrivanju Tuđmanovom spomenika, nije htio komentirati zbog nepravomoćnosti presuda.

Što će donijeti ugovor između Hrvatske i Srbije o kaznenom progonu počinitelja ratnih zločina, koliko je hrvatskih državljana koje Srbija tereti za ratne zločine, hoće li Hrvatska agilnije procesuirati slučajeve i što je s presudama donesenim u odsustvu, neka su od pitanja na koja je ministar odgovarao u "Temi dana".

Na pitanje zašto nije zadovoljan s napretkom koji je ostvaren u ovih godinu dna, ministar je rekao da smatra da je to trebalo biti malo dinamičnije.

- Ali dobro. Danas smo se sastali. Podvukli smo crtu gdje se nalazimo. Odredili što hoćemo i sljedećem razdoblju. Dvije su teme zbog kojih su ta povjerenstva osnovana. Jedno da bi se izradio nacrt ugovora o procesuiranju ratnih zločina koje bi dvije države sklopile. I oni jesu radili. Imali su nekoliko sjednica. Tu su se pokazala određena otvorena pitanja o kojima smo danas razgovarali. Dogovorili smo da povjerenstva nastave s radom i da do ljeta naprave nekakav prijedlog koji bismo onda kad usuglasimo ta pitanja stavili pred naše vlade, da bi pokrenuli zakonsku proceduru donošenja takvog ugovora. On je važan, istaknuo je.

- Ovaj sporazum kao akt zapravo ima veću snagu nego zakoni. Taj akt bi trebao staviti stvari na svoje mjesto da se točno zna tko je za što nadležan, dodao je.Bošnjaković je ponovio kako su tijekom sastanka u Srbiji s tamošnjim ministarstvom pravosuđa prije gotovo godinu dana definirali određene ciljeve te kako su u srijedu "ocijenili gdje su i kako će dalje".

- Ne mogu reći da sam prezadovoljan s time kako su stvari funkcionirale u ovih godinu dana, ali tada smo formirali dva povjerenstva, jedno je trebalo raditi na utvrđivanju međudržavnog ugovora za procesuiranje ratnih zločina, a drugo o razmjeni podataka o osobama nad kojima se vode kazneni postupci li su osuđeni. Povjerenstva jesu radila, ne možemo reći da nisu, ali nisu došli do prijedloga, izjavio je ministar.

Bošnjaković je istaknuo želju za intenziviranjem sastanaka radnih skupina i da se do ljeta dođe do prijedloga. Pritom je pojasnio da će međudržavni ugovor definirati sva pravila postupanja o procesuiranju ratnih zločina i da bi on bio iznad Zakona o jurisdikciji koji je donijela Srbija.

Dodao je da im je Srbija dostavila popis od 70-ak imena ljudi iz Hrvatske koje tereti, ali da nisu dobili potpuni popis jer imaju tehničkih problema s prikupljanjem podataka. Hrvatska je pak Srbiji poslala popis od 1300 imena.

- Strane su suglasne da se moraju potpuno ažurirati svi popisi obiju strana kako bi se otklonila neusklađenost i nekompletnost do sada razmijenjenih podataka te je dogovoren nastavak aktivnosti u tom cilju. Dogovorili smo se da se u rad te Komisije uključe i predstavnici državnog odvjetništva obiju država kako bi se intenzivirala neposredna suradnja u cilju sigurnosti građana obiju država te da više ne bude postupaka koji iznenađuju, kazao je Bošnjaković.

Doda je da su u ''duhu atmosfere međusobnog uvažavanja i suradnje razmijenjena mišljenja i o drugim temama u domeni pravosuđa''.

Upitan jesu li predstavnici dvaju ministarstava razgovarali o ratnoj odšteti, Bošnjaković je kazao kako o tome nisu razgovarali jer to ''nije u ingerenciji srpskog Ministarstva pravosuđa, već drugih ministarstava''.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!