19:46 / 18.04.2018.

Autor: S.M./HRT

Bošnjaković: Ubrzani stečajni postupak za jedan dio blokiranih

-

-

Foto: - / -

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u HRT-ovom središnjem Dnevniku da je napad Vojislava Šešelja u srbijanskoj Skupštini za vrijeme boravka izaslanstva Hrvatskog sabora skandalozan.
Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je u HRT-ovom središnjem Dnevniku da je napad Vojislava Šešelja u srbijanskoj Skupštini za vrijeme boravka izaslanstva Hrvatskog sabora skandalozan.

Radi se o divljaštvu. Jako me zanima kakve će biti reakcije službene Srbije. Mislim da su predsjednik i naše izaslanstvo povukli jedini mogući potez , napustili Srbiju i vratili se u Hrvatsku. Vrlo je tužno da u trenutku kada želimo normalizirati odnose, kada želimo vraćati povjerenje građana - da se nešto ovako dogodi, kazao je ministar pravosuđa.

Odgovarajući na pitanje hoće li ovakav incident vraćati stvari natrag, Bošnjaković je izjavio: Mi smo u Beogradu dogovorili neke stvari. Formirali smo i neka povjerenstva koja trebaju raditi na konkretnim pitanjima. Ja vjerujem da ćemo naš posao nastaviti u najboljem duhu i najbioljima namjerama

Ubrzani stečajni postupak za blokirane s iznosom glavnice do 20.000 kn dulje od tri godine

Govoreći o blokiranima (njih 320.000) i njihovom dugu (43 mlrd. kuna) Bošnjaković je kazao da izmjene zakona o stečaju donose jedan novi ubrzani stečajni postupak za one građane koji su blokirani za iznos glavnice do 20.000 kuna dulje od tri godine. U tom slučaju predviđamo jedan ubrzani postupak u kojem bi oni ako imaju neku imovinu pokrili dug onoliko koliko mogu, ali da ne ugrožavaju svoja egzistencijalna prava, rekao je.

Zakon treba proći javno savjetovanje, da se svi imaju priliku očitovati o njemu. Vjerujem da smo do kraja zasjedanja Sabora gotovi,
dodaje.

U vezi s planiranom reformom pravosuđa Bošnjaković je kazao da je niz zakona već prošao prvo čitanje u Saboru. Radi se o 6 zakona među kojima su vrlo značajne mjere spajanje prekršajnih i općinskih sudova. 

Statistike govore da smo lani smanjili broj neriješenih predmeta. Bilo ih je oko 450.000, a sada ih je 410.000. Taj tempo želimo još ubrzati.

Želimo napraviti i poboljšanja u sustavu imenovanja i napredovanja sudaca i državnih odvjetnika. Jako važna mjera je i digitalizacija pravosuđa. Ove godine su nam na redu trgovački sudovi,
istaknuo je među ostalim ministar Bošnjaković.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!