Bošnjaković: Za mnoga kaznena djela - oštrije kazne

19.10.2019.

20:41

Autor: HRT

default error photo
Nekažnjavanje zločina je zločin - poruka je s niza prosvjeda potpore svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu. Prosvjedovalo se diljem Hrvatske.
Nekažnjavanje zločina je zločin - poruka je s niza prosvjeda potpore svim žrtvama seksualnog nasilja koje od sustava ne dobivaju primjerenu zaštitu. Prosvjedovalo se diljem Hrvatske. Povod mu je bilo silovanje maloljetnice u Zadru, odnosno puštanje na slobodu petorice osumnjičenika za višestruko silovanje, seksualno iskorištavanje, ucjenjivanje te fizičko i psihičko maltretiranje petnaestogodišnje djevojčice koje je trajalo punih godinu dana.

- Pravda za djevojčice: Održani prosvjedi diljem Hrvatske

Organizator prosvjeda bila je inicijativa "Pravda za djevojčice" koja ima i određene zahtjeve. Predstavnica incijative, zadarska studentica iz Platforme za reproduktivna prava, Petra Karmelić izjavila je za HRT-ovu "Temu dana" da se traže pravda za djevojčice, pravna država, zaštita žrtava seksualnog nasilja.

- Mi tražimo od DORH-a da se hitno premjesti slučaj sa zadarskog Županijskog suda na bilo koji drugi županijski sud, kako bi se osigurao pravičan proces. Tražimo sveobuhvatan i na znanstvenim činjenicama utemeljen odgoj o ravnopravnosti, da se s djecom i mladim ljudima u osnovnim i srednjim školama krene pričati o toleranciji, nenasilju, solidarnosti i ravnopravnosti. Tražimo javno financiran cjelovit sustav podrške žrtava, što znači da bi on trebao uključivati sve ono što njima treba od onoga momenta kada one prijave nasilje, do kraja sudskog procesa, pa i naknadno ako im treba, kazala je Karmelić.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković rekao je da su već puno prije pokrenute izmjene kaznenog zakona, zakona o kaznenom postupku i zakona o zaštiti od nasilja u obitelji.

- To su zakoni koji reguliraju i oblike kaznenih djela i kažnjavanje tih kaznenih djela. Mi smo u sinergiji s udrugama civilnog društva došli do jednog prijedloga. Ti zakoni će biti idući tjedan na sjednici Vlade RH, a nakon toga idu u saborsku proceduru. Naš je plan da do kraja godine provedemo dva čitanja i da ih i donesemo, rekao je ministar Bošnjaković. Napomenuo je da se za mnoga kaznena djela propisuju strože kazne i da će se "spolni odnos bez pristanka" regulirati kroz kazneno djelo silovanja.

Ministar je istaknuo i da borba protiv nasilja u obitelji nije samo borba pravosuđa, već cijeloga društva. Pojašnjava da "svi moramo u okviru svojih kompetencija i nadležnosti poduzeti sve da do toga ni ne dođe, ali ako dođe važno je da pravosuđe radi brzo, izriče adekvatne i oštrije kazne".

- Želimo poručiti svima onima koji se boje prijaviti tako nešto i ohrabriti ih - ako prijavite, postupak će biti brz, sankcija će biti oštra, dodaje.

Karmelić je istaknula da raspolaže s podatkom prema kojemu na jedno prijavljeno silovanje ima 15-20 neprijavljenih. Dodaje i da je Hrvatska prema percepciji javnosti i neovisnosti sudstva zadnja u Europskoj uniji, a 126. u svijetu. To govori da žrtve ne vjeruju sustavu, kazala je Karmelić.

Bošnjaković navodi da je sa zadnjim izmjenama zakona o kaznenom postupku uveden niz prava koje žrtva ima u postupku, pa koje treba ostvariti, od npr. nekih pomoći i slično.

- Imamo puno regulative već prisutne, ali nije sporno da praksa možda nije uvijek najbolja, dodao je Bošnjaković.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!