Bošnjaković: ZDS me asocira na NDH, Jovanović: Zabranit ćemo ga

07:51 / 05.06.2020.

Autor: U mreži Prvog/Hrvatski radio/B.A./HRT

-

-

Foto: - / -

Kakva je situacija s borbom protiv korupcije u Hrvatskoj i koja je najslabija karika?
Borba protiv korupcije nije stvar samo Vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva, rekao je ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković (HDZ) u jutrošnjoj emisiji Hrvatskog radija U mreži Prvog komentirajući packe tijela Vijeća EU da se Hrvatska ne drži antikorupcijskih preporuka za saborske zastupnike te da kasni s donošenjem kodeksa ponašanja zastupnika. Predsjednik Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije Željko Jovanović (SDP) rekao je da je borba protiv korupcije u Hrvatskoj u posljednjih pet godina izgubila dah.Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda Marin Mrčela rekao je da su neke preporuke Skupine država protiv korupcije (GRECO), koju je osnovalo Vijeće Europe, provedene. U četvrtom krugu bilo ih je 11, a šest nije provedeno, što nije dobar pokazatelj, dodao je.

- Posebno bode u oči ovo donošenje kodeksa jer to nije nikakva nuklearna fizika, to se može jednostavno napraviti, samo je pitanje da se sjedne i napiše taj kodeks, a od te preporuke je prošlo već šest godina, rekao je Mrčela, koji smatra da je najslabija karika u borbi protiv korupcije - sprečavanje korupcije.

Bošnjaković je rekao da borba protiv korupcije nije stvar samo Vlade, već svakog pojedinca i cijelog društva.

- To je i stanje svijesti društva da je korupcija nešto što je nepoželjno i štetno i to je po meni odlučujuće, rekao je Bošnjaković.

Dodao je da smo mlada država i da imamo relativno pristojan normativni okvir za sprečavanje korupcije. Bošnjaković je rekao da je i sam bio zastupnik te da je bilo formirano povjerenstvo i radilo se na tom kodeksu. Međutim, uzeli su komparativnu praksu drugih zemalja i shvatili da ta pitanja imamo regulirano u Zakonu o sprečavanju sukoba interesa i nekim drugim zakonima. Međutim, poručio je da kodeks treba donijeti i preporuke GRECO-a prihvatiti.

- To nije pitanje broj jedan u tome je li Sabor donio taj kodeks ili ne. Neupitno je da ga treba donijeti, ali sva ova pitanja koja se postavljaju u tom kodeksu zapravo su regulirana na druge načine kroz druge zakone, rekao je Bošnjaković.

Međutim, Mrčela je rekao da neke stvari ipak nisu pokrivene jer bi inače na saborskim stranicama vidjeli da je zastupnik razgovarao s ljudima koji su zainteresirani za neki zakon. Bošnjaković je rekao da bi Hrvatska trebala donijeti Zakon o lobiranju te izrazio uvjerenje da će on biti donesen u idućem mandatu, bez obzira na to tko osvojio vlast.

Jovanović je rekao da je u posljednjih pet godina borba s korupcijom u Hrvatskoj izgubila dah te da je i indeks percepcije korupcije sve lošiji.

- Najslabija karika u ovom mandatu bila je najprije Vlada i njezin način suprotstavljanja korupciji, a potom Hrvatski sabor. Politička korupcija koja je sa žetončićima osigurala opstanak ove Vlade je nešto najgore što se moglo dogoditi Hrvatskom saboru, koji je zbog toga potpuno izgubio svoj legitimitet i ugled u hrvatskom društvu, rekao je Jovanović.

Rekao je i da bi se sva imovina stečena korupcijom trebala apsolutno istog trenutka oduzeti.

Komentirajući to da i državni dužnosnici koji su osumnjičeni mogu primati plaću po sustavu 6+6 Mrčela je rekao da je će to biti tako dok Sabor to ne promijeni, dodajući da je nehigijenski da se sve to događa te da u nekim državama osuđeni ne mogu biti birani ili čak ni birati.

Zakon o porijeklu imovine

Što se zakona o porijeklu imovine tiče, Bošnjaković je rekao da veća imamo institute i tijela koja prate primanja i prihode i koja imaju alate za postupanje.

- Međutim, iz doba socijalizma onaj zakon o porijeklu imovine, već smo imali na sceni u onom bivšem sustavu, to je zapravo bilo nešto potpuno neracionalno i nerazumno, rekao je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je, kao što je za koronakrizu jedini način borbe cijepljenje, tako za virus korupcije najvažnija prevencija, ali mora biti iskrena, a transparentnost je ključna.

- Ali kada govorimo o ovoj aktualnoj vlasti, onda zapravo borbe protiv korupcije nije bilo, rekao je Jovanović, dodajući da je u njihovom programu poseban segment posvećen borbi protiv korupcije, uključujući novi zakon o porijeklu imovine, ali i reformu pravosuđa koje, kako je rekao, ne smije ovoliko otezati sa sudskim procesima, istaknuvši posebno suđenja bivšem čelniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu.

O odlasku deset ministara

Na konstataciju da je deset ministara otišlo zbog sumnje na korupciju Bošnjaković je rekao da su otišli jer su shvatili da je pritisak medija takav da otežava rad Vlade.

- Koliko znam, niti protiv jednog se ne vodi nikakav kazneni postupak, osim što se vodi istraga u jednom predmetu, rekao je Bošnjaković.

Dodao je i da je Vlada u kojoj je Jovanović bio ministar imala niz slučajeva, spomenuvši kazneni postupak protiv bivše ministrice i ministra kulture zbog sumnje da su uzeli novac na karticu Ministarstva u privatne svrhe.

Jovanović je uzvratio da je 2015. jedina godina kad je Hrvatska po indeksu korupcije izašla iz kruga korumpiranih država, nakon čega kontinuirano padamo. Osudio je i dijeljenje lekcija DORH-u od strane premijera Andreja Plenkovića, na što je Bošnjaković rekao da se ne radi o lekcijama.

Mrčela je poručio da političari uopće ne bi trebali komentirati postupke u tijeku, s čime se Bošnjaković složio.

Vlada je učinila sve da onemogući neovisna tijela da kvalitetno rade svoj posao, poručio je Jovanović, na što je Bošnjaković rekao kako je ova Vlada osigurala veći proračun Povjerenstva za sprečavanje sukoba interesa nego ijedna prije.O pozdravu Za dom spremni

Komentirajući odluku Visokog prekršajnog suda da pozdrav Za dom spremni iz Thompsonove pjesme Bojna Čavoglave nije prekršaj protiv javnog reda i mira Bošnjaković je rekao da to nije završena priča i da će se ocjenjivati od slučaja do slučaja. Je li to dobro?

- Naravno da nije dobro, ali moramo se pomiriti da je naša situacija takva, da taj pozdrav u nekim elementima nosi jednu, a u nekim drugu sliku, rekao je Bošnjaković.

Dodao je da osobno ne reagira dobro na taj pozdrav i osuđuje ga jer ga asocira na vrijeme NDH.

- Međutim, s druge strane, kad vidimo da je taj pozdrav sadržan u grbu HOS-a, a to su oni ljudi koji su ginuli za Republiku Hrvatsku, a neki bi i to htjeli izbrisati, e s tim se ne slažem jer ne možemo promijeniti povijesne činjenice. Naprosto je činjenica da se to dogodilo, rekao je Bošnjaković.

Jovanović je rekao da je odluka sramotna i da će čim budu u mogućnosti predložiti zakon koji će jasno zabraniti upotrebu tog sramotnog pozdrava.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!