Vidović: Slovenija i RH trebaju biti usmjerene prema pregovorima, a ne jednostranim potezima

15.05.2022.

10:34

Autor: M.M./HRT

Franko Vidović i Robert Botteri

Franko Vidović i Robert Botteri

Foto: HTV / HRT

Jedan od prvih koraka nove slovenske Vlade, koja bi svoj mandat mogla početi već 3. lipnja, mogao bi biti "blokada" Hrvatskog ulaska u Schengen. Vjerojatno nova slovenska ministrica vanjskih poslova podsjetila je da se znaju pravila ulaska u Schengen i da Slovenija ima pravo ponovno dovesti u pitanje morsko razgraničenje Hrvatske i Slovenije. Izazvalo je to prije svega burnu reakciju predsjednika Zorana Milanovića koji tvrdi kako bi veću štetu od Hrvatskog ne ulaska u Schengen mogla imati upravo Slovenija. 

- To nije dobra vijest i nije mi drago, ali mislim da i Hrvatska i Slovenija imaju dovoljno dodirnih točaka i da naše težnje trebaju biti usmjerene prema pregovorima, a ne jednostranim potezima, rekao je Franko Vidović predsjednik saborskog odbora za obranu, dodavši kako se nada da Slovenija neće ustrajati na nikakvim vetima.

- Postoji dovoljno prostora za dogovor, istaknuo je.

Robert Botteri glavni urednik slovenskog lista "Mladina", rekao je kako to zaoštravanje nema neke dublje pozadine.

- U koalicijskom ugovoru kojeg su jučer objavili postoji samo jedna rečenica o Hrvatskoj, a to je da će se bilateralni problemi rješavati u duhu dobrosusjedskih odnosa i implementacija arbitražnog sporazuma.

Istaknuo je i da je iluzija da je slovenska desnica bolja za Hrvatsku.

- To je bila stvar posljednje dvije godine kada smo imali druge probleme. Mislim da će ipak biti prvi dio rečenice - u duhu dobrosusjedskih odnosa, a implementacija je nešto što Slovenija ne može maknuti sa stola, a pitanje je koliko će na tome ustrajati, rekao je.

Dodao je i da će ulazak Hrvatske u Schengen najviše koristiti slovenskim državljanima, jer oni čekaju na granici i da ovoj slovenskoj vladi nije u interesu zaoštravanje odnosa sa Hrvatskom.

Bivši saborski zastupnik i gradonačelnik Buzeta Damir Kajin rekao je kako ne može vjerovati da bi nova slovenska vlast mogla Hrvatskoj blokirati ulazak u Schengen.

- Isto tako ne vjerujem da netko iz RH može blokirati Finskoj i Švedskoj ulazak u NATO. Činjenica je da su Plenković i Janša u zadnje dvije-tri godine relaksirali hrvatsko-slovenske odnose i ne mogu vjerovati da će lijeve ili liberalno lijeve stranke učiniti korak unazad u tim odnosima. 

Na pitanje podržava li predsjednika Milanovića oko toga da Hrvatska ne bi trebala podržati ulazak Finske u NATO, Vidović je rekao kako je uvijek za dogovor. 

Politika gdje vi stavljate na nekoga veto da bi riješili svoja pitanja ne donosi ništa dobro. I Finska i Švedske već niz godina sudjeluju u NATO vježbama i poštuju NATO standarde, prema tome, tko je onaj tko bi ovog momenta rekao da ih ne bi primio u NATO. Ako postoji volja Finske ne vidim prepreku, rekao je, te dodao: 

- A što se tiče hrvatskog pitanja u BiH, njega se opravdano pokušava staviti na dnevni red, ali što je hrvatska vanjska politika radila zadnjih 20 godina, upitao je Vidović.

- To pitanje nije od jučer, rekao je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!