Boyer za HRT: SAD potpomaže Oružane snage RH

19.05.2023.

19:37

Autor: Tamarom Marković/Dnevnik/HRT/R.S.

Spencer Boyer

Spencer Boyer

Foto: HTV / HRT

U jeku rata u Ukrajini, Sjedinjene Države smatraju da je Hrvatska njihov ključni partner za stabilnost u ovom dijelu Europe. U Zagrebu je zato boravio Spencer Boyer, zamjenik pomoćnika američkog ministra obrane. S kolegama iz hrvatskog Ministarstva razgovarao je o dodatnom uključivanju američkih sustava naoružanja u Hrvatsku vojsku. 

Spencer Boyer, pomoćnika ministra obrane SAD-a, za HRT rekao je da su bilateralni obrambeni odnosi SAD-a i Hrvatske čvrsti. 

- Već smo dugo čvrsto povezani, ali otkako je Hrvatska 2009. godine ušla u NATO vidjeli smo pravi procvat tog odnosa i suradnje. Na mnogo toga surađujemo, tu su zajedničke vojne vježbe, obuka, razmjena informacija. SAD potpomaže Oružane snage Hrvatske s otprilike 140 milijuna samo ove godine. Tijekom proteklog desetljeća uložili smo gotovo milijardu. To je pokazatelj koliko cijenimo ovaj odnos. Iznimno cijenimo sve što Hrvatska čini za Ukrajinu. Ne samo u pogledu obrambene opreme nego i u pogledu potpore ukrajinskih izbjeglica. Cijenimo i to što je Hrvatska progresivna u pogledu istraga ratnih zločina i potpore koju nudi, dodao je. 


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!